POLÍTICA
Política 28/05/2012

Fernández Díaz avisa que mantindrà la lluita contra ETA fins que es dissolgui

El conseller basc d'Interior, Rodolfo Ares, assegura que ETA "ha abandonat tota activitat terrorista" i que els dos detinguts ahir captaven gent només per mantenir-se en la clandestinitat

Ara / Agències
2 min

BarcelonaEl ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha afirmat avui a la ciutat marroquina de Tànger que "la lluita contra ETA fins a la seva dissolució incondicional es mantindrà. ETA ho ha de saber ". Després de la inauguració de la primera comissaria conjunta hispano-marroquina al port de Tànger, Fernández Díaz ha subratllat que ETA "no només no s'ha dissolt sinó que té membres de la seva organització que van armats i falsifiquen els seus documents", ha dit en al·lusió als dos dirigents de l'organització detinguts diumenge a França.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"ETA ha de saber que, canviï o no canviï el govern a Espanya, canviï o no canviï el govern a França, la lluita per la dissolució incondicional es mantindrà (...) Ja hem dit que ETA es dissol per les bones o per força", ha recalcat. Més enllà d'això, però, Fernández Díaz no ha volgut perdre l'oportunitat de carregar contra l'actitud de l'esquerra independentista basca, que "en lloc de solidaritzar-se amb les víctimes el que ha fet ha sigut solidaritzar-se amb els membres d'ETA. Pretenen presentar-se com els abanderats de la pau però estan sempre al costat dels terroristes".

Pel titular d'Interior, no hi ha dubte que els dos detinguts ahir "són dos membres molt importants" d'ETA, i ha recordat que Oroitz Gurruchaga "havia assumit el comandament de l'aparell militar i la captació de militants" des de 2010. El ministre ha subratllat que "ETA està policialment derrotada", també gràcies a la col·laboració de França.

Ares: "ETA ha abandonat l'activitat terrorista"

En contraposició amb el discurs del ministre de l'Interior, el conseller basc d'Interior, Rodolfo Ares, ha assegurat avui que tot confirma que "ETA ha abandonat les activitats terroristes" i ha dit que els detinguts ahir a França intentaven captar membres només per mantenir-se en la clandestinitat. Als passadissos de la cambra basca, Ares ha felicitat les forces de seguretat per la detenció del cap dels aparells militar i de captació d'ETA, Oroitz Gurruchaga Gogorza, i del seu ajudant, Javier Aramburu Sagarminaga, arrestats ahir al sud-oest de França, on intentaven captar nous membres de l'organització.

A preguntes dels periodistes sobre el fet que poguessin estar tractant d'incorporar nous membres d'ETA, Ares ha explicat que no li consta que estiguin desenvolupant tasques de captació de persones "més enllà de la infraestructura per mantenir-se en la clandestinitat". "Tota la informació de què disposem confirma que ETA ha abandonat totes les activitats terroristes", ha subratllat.

Així mateix, ha indicat que aquestes detencions posen de manifest el que s'ha dit moltes vegades, "que les diverses policies seguiran amb la guàrdia alta i sempre que sigui possible detindran membres d'ETA". Preguntat sobre si aquestes detencions poden posar en perill l'alto el foc i la reinserció de molts presos que volen fer el pas, el conseller basc ha recordat que "la declaració d'ETA d'abandonar les activitats terroristes no implicava que les policies deixessin de fer la seva feina". Per tant, "cada vegada que tinguin localitzades persones que formen part d'ETA o que tenen causes pendents amb la justícia seran detingudes".

stats