Política 27/02/2020

La nova fiscal general i la 'campanya' a favor de la seva 'abstenció massiva'

El cas Martínez Sol és molt diferent del de Dolores Delgado com a nova fiscal general de l'Estat

i
Ernesto Ekaizer
2 min
La futura Fiscal General de l'Estat, Dolores Delgado

Madrid¿S'haurà d'abstenir la nova fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, en totes les causes que puguin estar relacionades amb el seu pas pel govern de Pedro Sánchez com a ministra de Justícia, entre el 7 de juny del 2018 i el 13 de gener del 2020?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'opinió publicada així ho ha consagrat. Fonts de la mateixa Fiscalia del Suprem han donat, de manera anònima, el seu suport a aquesta idea des del moment en què va transcendir que Sánchez, després de cessar-la com a ministra, l'havia escollit per ocupar el lloc de fiscal general de l'Estat.

El desembre del 2018, sota el govern de Sánchez, es va aprovar una reforma de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ). Segons l'article 351.f, sobre els jutges i magistrats en situació de "serveis especials", quan siguin nomenats per a càrrecs polítics o de confiança, "els jutges i magistrats, i els funcionaris d'altres cossos, que reingressin a la carrera corresponent s'han d'abstenir, i si s'escau poden ser recusats, d'intervenir en qualssevol assumptes en què siguin part partits o agrupacions polítiques, o aquells dels seus integrants que tinguin o hagin tingut càrrec públic".

Així mateix, d'acord amb l'Estatut Orgànic del ministeri fiscal, "els membres del ministeri fiscal no poden ser recusats.

¿Dolores Delgado pot considerar-se un jutge o fiscal qualsevol que després d'actuar en un càrrec públic torna a la seva carrera?

No és el seu cas. Ella ha sigut proposada i designada per ocupar un alt càrrec de l'Estat: el seu encàrrec és el de dirigir el ministeri públic.

Per tant, no pertany a la carrera fiscal en el moment d'ocupar aquest cos, tenint en compte que està en situació de "serveis especials".

D'altra banda, el fiscal general de l'Estat no assumeix personalment els assumptes que arriben al ministeri fiscal, sinó que la seva funció és dirigir tota l'activitat en termes més generals.

Així doncs, hi ha una diferència substancial entre el càrrec polític –perquè sí, assumim-ho, és una funció política– i el fiscal del carrer que ha passat per una activitat o càrrec polític i torna al seu anterior lloc de treball –és el cas del fiscal Martín Rodríguez Sol ja esmentat– per continuar la seva feina en la investigació criminal.

stats