Fins on pot arribar el pols de Podem amb Yolanda Díaz?

La formació lila marca perfil propi, però és improbable que pugui posar en perill la investidura

3 min
Díaz, Belarra i la candidata per Navarra, Idoia Villanueva.

Madrid"L'estratègia de renunciar al feminisme i invisibilitzar Podem no ha funcionat electoralment". Així de rotunda es va mostrar la líder del partit lila, Ione Belarra, l'endemà del 23-J. La crítica de Belarra a Sumar després de la treva que es van donar durant la campanya electoral ja presagiava que l'encaix de la formació lila en el grup parlamentari liderat per Yolanda Díaz no seria senzill, com tampoc ho va ser la integració a les llistes. Des d'aleshores, les topades entre ambdues formacions han estat una constant. Però fins on està disposat a estirar Podem en la pugna amb Díaz?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La investidura és la primera decisió important. Podrien no votar a favor de Pedro Sánchez si Sumar no els reserva cap ministeri? Sembla improbable que Podem pugui fer trontollar la investidura. Almenys això opinen fonts de Sumar, que afirmen a l'ARA que una repetició electoral provocada per Podem suposaria la seva "mort política" i dubten que s'hi atreveixi. "Estan fent soroll", resumeixen. En aquest sentit, la portaveu de Sumar al Congrés, Marta Lois, defensava en roda de premsa aquest dilluns que dins del grup parlamentari "no hi ha grans diferències de tall ideològic" que impedeixin una adhesió de Podem a l'acord de coalició que negocia Sumar amb el PSOE. En els "termes globals" hi ha una "màxima coincidència" malgrat les "diferències", ha dit.

Hi ha altres preguntes a respondre. Estarien disposats a abandonar el grup parlamentari de Sumar perquè Podem s'ha quedat sense portaveu propi? Es presentarà Podem en solitari a les eleccions europees del 2024 amb Irene Montero de candidata? Totes són hipòtesis amb què s'especula i que fonts de Podem rebutgen confirmar. La formació lila no amaga l'enuig amb Sumar, però evita avançar pantalles que puguin deixar-la fora de joc abans d'hora.

Situar Montero a Brussel·les quan Podem està exigint que repeteixi com a ministra d'Igualtat seria donar-ho per impossible, encara que pugui ser així. Cal tenir present que Díaz ja va fer caure el seu nom de la candidatura de Sumar el 23-J després de la polèmica amb la llei del només sí és sí. Podem va acabar acceptant que Montero quedés fora, però ara torna a condicionar el suport dels 5 diputats que té al Congrés a la investidura de Sánchez al fet que torni a seure al consell de ministres. Fonts de la formació lila neguen que es tracti d'una amenaça i eviten mullar-se sobre què farà si no aconsegueix les seves reivindicacions.

Des de Podem justifiquen que són un partit diferent i que, per tant, estan reivindicant les seves propostes tal com fan altres partits que s'integren dins Sumar, com Esquerra Unida o Compromís. El partit es reivindica especialment a les xarxes socials o en mitjans alternatius com el Canal RED, dirigit per l'exlíder del partit, Pablo Iglesias. Una candidatura europea els aportaria més visibilitat i ingressos, però, en canvi, abandonar el grup parlamentari al Congrés per passar al grup mixt implicaria una pèrdua de recursos –l'acord amb Sumar els reserva el 23% de les subvencions.

Marquen distàncies amb Palestina

Una proposició no de llei (PNL) sobre Palestina registrada al Congrés per part de Sumar ha tornat a evidenciar la distància amb els de Belarra. El partit de Díaz ha assegurat que era una iniciativa "consensuada" en el si del grup parlamentari, però Podem se n'ha desmarcat. El partit lila va denunciar la setmana passada que Sumar els n'havia vetat una de pròpia i ha remarcat que no comparteix l'enfocament de la que finalment s'acabarà votant al Congrés. Podem reclama forçar Sánchez a portar el president israelià, Benjamin Netanyahu, davant la Cort Penal Internacional i defensa centrar-se en el que és "urgent" en lloc de demanar al PSOE el reconeixement de l'estat palestí, com ha plantejat Sumar.

stats