Tribunals

El fiscal general reconeix que va ordenar la filtració d'informació sobre la parella d'Ayuso

García Ortiz s'encamina cap a una possible imputació per revelació de secrets davant el Tribunal Suprem

2 min
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en una compareixença al Congrés

MadridEl fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, s'encamina cap a una possible imputació davant del Tribunal Suprem. En una carta dirigida aquest dilluns al Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), assumeix la responsabilitat de la nota de premsa que el ministeri públic va publicar amb informació sobre les negociacions que l'organisme mantenia amb la parella d'Isabel Díaz Ayuso. El TSJM investiga per presumpta revelació de secrets la fiscal en cap de Madrid, Pilar Rodríguez, i el fiscal de delictes econòmics, Julián Salto, però García Ortiz s'ha identificat com l'últim responsable de la filtració de l'intent de pacte que Alberto González Amador va plantejar a la Fiscalia de Madrid: el promès de la presidenta de la Comunitat de Madrid assumia la comissió de dos delictes contra Hisenda.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el seu escrit, el fiscal general subratlla que la nota es va emetre per protegir les dues persones actualment investigades. De fet, García Ortiz troba "sorprenent" que Rodríguez i Salto estiguin encausats sense que existeixi cap indici que ells siguin els responsables de la filtració de la informació. "Qüestionar l'actuació dels fiscals encarregats de la persecució d'accions criminals o a la seva cap provincial o autonòmica pel simple fet de desenvolupar la seva funció constitucional i legal [...] és un fet que no puc consentir ni tolerar", destaca el fiscal general. A més, García Ortiz defensa que la publicació de la nota de premsa buscava "posar fi a una mentida" i sosté que no va revelar cap informació que no hagués filtrat ja l'entorn de González Amador. Al contrari: assegura que els correus electrònics entre la Fiscalia de Madrid i l'advocat de la parella d'Ayuso "circulaven sense contenció per les redaccions de diversos mitjans de comunicació".

"Instruccions directes"

El 14 de maig el TSJM va ordenar una sèrie de diligències, entre les quals conèixer la persona que va donar l'ordre de publicar aquella nota. García Ortiz recorda que en un acte públic el 15 d'abril ja havia declarat que era el responsable últim d'aquella actuació i ara ho fa formalment davant el tribunal. "L'esborrany de nota de premsa difosa per la Fiscalia de Madrid no s'hauria distribuït sense la meva prèvia autorització i sense les meves instruccions expresses i directes", deixa clar. Per tant, García Ortiz d'alguna manera s'inculpa i trasllada al TSJM que no és competent per investigar-lo en aquesta causa. Per raó del seu càrrec, el fiscal general de l'Estat és aforat davant el Suprem i hauria de ser la sala segona d'aquest tribunal, que presideix Manuel Marchena, qui l'investigués. Fonts jurídiques ja apuntaven la setmana passada a l'ARA que a l'alt tribunal veien base per imputar García Ortiz.

stats