El fiscal del Suprem rebutja investigar Puigdemont i Tsunami Democràtic per terrorisme

La junta de fiscals decidirà dimarts si defensa aquesta posició davant del tribunal

ARA
2 min
Imatge d'arxiu de la façana del Tribunal Suprem.

BarcelonaPrimer va ser la Fiscalia de l'Audiència Nacional i ara és la del Tribunal Suprem. El fiscal Álvaro Redondo, encarregat de fer l'informe, s'oposa a investigar per terrorisme l'expresident Carles Puigdemont i la desena d'imputats en la causa de Tsunami Democràtic, segons ha avançat El Confidencial i han confirmat fonts del ministeri públic a l'ARA aquest diumenge. En un escrit que haurà de rebre l'aval de la junta de fiscals, Redondo considera que els aldarulls durant les mobilitzacions posteriors a la sentència són constitutius d'un delicte de desordres públics –inclosos en l'amnistia– i no de terrorisme, a diferència del que sosté l'instructor de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón. El jutge havia demanat al Suprem assumir la investigació perquè Puigdemont, com a eurodiputat, és aforat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La junta de fiscals del Tribunal Suprem estudiarà dimarts l'informe de Redondo i definirà el criteri que defensarà davant la sala penal del Tribunal Suprem, que és qui prendrà la decisió final de si assumeix o no la investigació. En qualsevol cas, el ministeri públic de l'Audiència Nacional també ha recorregut contra la decisió de García-Castellón d'investigar com a terrorisme les mobilitzacions de Tsunami Democràtic i ha demanat que la causa torni als jutjats de Barcelona. No hi veu terrorisme i ja havia censurat abans l'intent de García-Castellón de vincular la mort d'un turista francès per un atac de cor als suposats promotors de Tsunami.

García-Castellón, que aquesta setmana ha prorrogat sis mesos més la instrucció, considera que Tsunami Democràtic era una "organització estructurada i jerarquitzada" la finalitat de la qual era "subvertir l'ordre constitucional, desestabilitzar econòmicament i políticament l'Estat i alterar greument l'ordre públic". A més de Puigdemont, en aquesta causa investiga la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, i el diputat d'ERC Ruben Wagensberg –ara a Suïssa per preparar la seva defensa–, entre d'altres. Un dels últims moviments del jutge ha estat intentar responsabilitzar la plataforma dels incidents en una visita de Felip VI a Catalunya.

stats