Tribunals
Política 20/04/2021

El fiscal Zaragoza renuncia al càrrec a l'àrea d'Antidroga a Gibraltar per les crítiques internes

El nomenament va provocar queixes i l'Associació de Fiscals ha presentat un recurs per revocar-lo

2 min
El fiscal de sala del Tribunal Suprem Javier Zaragoza, en una sessió del judici del Procés

MadridEl fiscal del judici del Procés Javier Zaragoza ha presentat la renúncia com a reforç de l'àrea d'Antidroga al Camp de Gibraltar dos mesos després de la seva designació. La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, va nomenar-lo el 15 de febrer i la decisió va provocar crítiques immediates perquè s'entenia que hi hauria un xoc de funcions amb qui ja està dedicat a la lluita contra el narcotràfic en aquest territori. Les pressions han anat a més amb un recurs de la conservadora Associació de Fiscals davant els tribunals per tombar la designació i Zaragoza ha preferit dimitir, tal com ha avançat El Español, amb l'objectiu d'evitar un "dany institucional irreparable per a la imatge i la credibilitat del ministeri fiscal".

El nomenament va provocar la indignació del fiscal en cap d'Antidroga, José Ramón Noreña, que el veia "il·legal" i "improcedent", i considerava que es produiria un "autèntic solapament" entre les funcions de Zaragoza, les seves i les de la fiscal d'Antidroga a Andalusia, Ana Villagómez. Noreña va impugnar el decret al·legant també que s'havien vulnerat procediments, però el 15 de març es va rebutjar. En la seva carta de renúncia, acceptada per Delgado i a la qual ha tingut accés l'ARA, Zaragoza explica que va acceptar l'encàrrec "amb el convenciment d'exercir-lo amb esperit constructiu i integrador, amb l'exclusiu propòsit de col·laborar lleialment amb els òrgans del ministeri fiscal".

Zaragoza relata també que va mantenir una primera reunió amb la fiscal superior d'Andalusia, els fiscals delegats antidroga de Cadis, Gibraltar, Huelva, Màlaga i el fiscal en cap d'àrea d'Algesires, en la qual "es va arribar aparentment a una situació de consens en què quedava clar que aquest suposat solapament de funcions respecte a la Fiscalia Especial Antidroga no es produiria". Destaca que Noreña va arribar a plantejar per escrit una proposta alternativa per transformar la delegació assignada i convertir-la en una funció de "coordinació de totes les investigacions sobre blanqueig de capitals a nivell estatal, incloses les relatives a blanqueig de béns associats al narcotràfic". "Una proposta sens dubte sorprenent en la mesura que, aquesta sí, podria produir ingerències a les funcions del citat òrgan especialitzat", afegeix Zaragoza.

"És evident que portar als tribunals el meu nomenament, amb l'inconvenient afegit de col·locar sota el focus no només l'estructura i funcionament intern del ministeri públic, sinó també una trajectòria professional de 40 anys al servei del ministeri fiscal en responsabilitats especialment rellevants, no és el millor escenari per poder desenvolupar amb eficàcia el càrrec que se m'ha encomanat", reflexiona Zaragoza en la missiva. "Crec sincerament que, en aquestes circumstàncies, amb un nomenament qüestionat internament davant els tribunals, complir amb tan digníssima funció es presenta una tasca especialment complicada", conclou.

stats