Política 08/09/2020

La Fiscalia accepta que s'investigui Podem només per un contracte i critica la instrucció del jutge

Rebutja que s'hagi ordenat una bateria de diligències a partir de "rumors, sospites i suspicàcies"

Ara
3 min
El secretari de comunicació de Podem, Juan Manuel del Olmo, en una imatge d'arxiu

MadridLa Fiscalia s'oposa a la causa contra Podem per presumpte finançament irregular, però accepta mantenir-la viva per investigar un únic contracte que el Tribunal de Comptes ja va apuntar com a possiblement delictiu. En el primer escrit que ha remès el ministeri públic al jutjat d'instrucció número 42 de Madrid, rebutja que s'hagin ordenat múltiples diligències a partir de les afirmacions del denunciant, l'exadvocat de Podem José Manuel Calvente, que no són més que "rumors, sospites i suspicàcies" mancades de proves. "És completament contrari a allò que es pretén en una instrucció judicial en una societat democràtica", diu l'escrit del fiscal, informa Efe. També recorda la "clara enemistat" del denunciant envers la formació lila.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministeri públic sí que avala que s'investigui el contracte amb Neurona Consulting vinculat a les eleccions del 28 d'abril, que el Tribunal de Comptes ja va assenyalar com a presumptament fraudulent. El fiscal veu "indicis racionals" d'un possible fet delictiu atès que "hi ha elements que determinen que no s'ha acreditat la justificació de la despesa i que l'empresa es va crear ad hoc per a la prestació del servei". L'objecte social de l'empresa no coincideix amb les prestacions contractades i no ha quedat "prou acreditada l'efectiva elaboració" d'algunes feines. De fet, avisa que no consten "despeses de personal, mitjans materials o locals" propis d'una activitat empresarial en la comptabilitat de Neurona.

En canvi, el fiscal només veu "rumors, sospites i suspicàcies" de Calvente en tot el que fa referència al secretari de comunicació del partit, Juan Manuel del Olmo, i al portaveu, Rafael Mayoral, a qui es relaciona amb el presumpte cobrament de comissions a través de contractes suposadament "fraudulents" amb l'empresa ABD. "No s'aporta cap indici que el contracte sigui fictici o el motiu pel qual considera que van cobrar comissions del Olmo i Mayoral, més enllà de meres afirmacions", diu el fiscal. També qüestiona el suposat paper d'intermediari que atribueix al cofundador de Podem Juan Carlos Monedero, de qui s'ha demanat que es faci una anàlisi de les societats en què figuri com a titular. En aquest sentit, el fiscal critica que es sol·liciti informació d'algú que no està investigat.

En relació amb les obres a la nova seu de Podem, on Calvente va assegurar haver vist "coses rares" perquè es van licitar per 650.000 euros i l'adjudicació es va publicar per 1,3 milions, el fiscal subratlla que el denunciant no va posar en dubte que el valor real fos el de la xifra més alta. "Només es refereix que l'adjudicació va ser a dit", anota el fiscal sobre les paraules de Calvente, a qui retreu que no va aportar referències sobre la possible existència de vincles personals o patrimonials que determinessin l'adjudicació a una empresa en concret. Tampoc veu el fiscal que s'hagin cobrat sobresous de manera irregular.

Iglesias repta la justícia a "investigar fins al final"

Abans que es conegués la decisió de la Fiscalia, el líder de Podem i vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha parlat en una entrevista a la Cadena SER de les investigacions judicials que afecten el seu partit. Ha demanat que “s'investigui fins al final”, convençut que no trobaran res malament. El líder lila ha atribuït les investigacions als “enemics” del partit que no volen que governi Espanya com està fent ara. També ha dit que si al PP se l'hagués investigat només una quarta part del que s'ha fet amb Podem, “bona part de la seva bancada parlamentària estaria a la presó”.

stats