Política 03/03/2021

La Fiscalia arxiva la denúncia de Ciutadans contra Sàmper pels aldarulls

L'òrgan considera que les crítiques a determinades decisions del Govern s'haurien d'emmarcar en l'àmbit polític i no judicial

2 min
Carlos Carrizosa en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa Fiscalia ha donat carpetada aquest dimecres a la denúncia que Ciutadans va interposar el 22 de febrer contra el conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, acusant-lo de prevaricació per "no protegir" els Mossos d'Esquadra en relació als aldarulls pel cas Hasél. En un escrit, descarta qualsevol delicte i considera que les crítiques a determinades accions del Govern sobre la qüestió s'haurien d'emmarcar en l'àmbit polític i no judicial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cs va acusar Interior d'inacció justament el mateix dia en què es va celebrar el judici contra Marcel Vivet, un dels manifestants en el Holi contra Jusapol, amb la Generalitat reclamant-li quatre anys i nou mesos de presó, entre altres càrrecs, per atemptat a l'autoritat. Entre altres coses, el partit taronja aportava una resolució del número dos del departament amb l'anterior conseller, Brauli Duart, en què s'ordenava apartar la Generalitat d'un procediment per desordres públics i atemptat a l'autoritat en el cas que no s'haguessin causat danys o lesions als membres del cos.

La formació també defensava que el nou conseller, Miquel Sàmper, estava seguint la mateixa línia. Al·ludia a la possibilitat que Sàmper hagués emès una instrucció similar, que no adjuntava, i argumentava que, per tant, aquest criteri és general al conjunt de la Generalitat. Aportava en aquest sentit una transcripció del ple del Parlament de l'11 de novembre del 2020, quan Sàmper apostava per fer una "reducció punitiva" en el cas de participació i protestes en els aldarulls fins al "màxim" del delicte de lesions.

La Fiscalia ha respost avui recordant que els funcionaris tenen dret a assistència jurídica segons la llei. En el seu escrit, considera que la decisió dictada per Duart, en "un procediment concret" en què no s'havia arribat a causar lesions físiques als agents, correspon "a la potestat" de l'administració per exercir les accions penals que consideri "conforme al seu particular interès", no va contra la llei i tampoc es pot considerar prevaricació.

Pel que fa a la "suposada" (l'òrgan la defineix així) instrucció de Sàmper, la Fiscalia considera que fins i tot encara que s'hagués fet estaria dictada basant-se en criteris polítics en el marc de l'acció de Govern i, per tant, "'s'hauria d'objectar, discutir o atacar" en el pla polític "a través dels mecanismes existents al respecte en seu parlamentària, a través de l'acció sindical i els mitjans de protesta a l'abast dels cossos funcionarials que en poguessin resultar afectats".

Tampoc dona importància a la intervenció del conseller en el ple, i assenyala que Sàmper va deixar clar que l'administració continuarà prestant assistència als funcionaris que hagin patit lesions en exercici de les seves funcions, i que l'absència de "pretensió acusatòria" de l'administració en altres casos es donaria "amb independència del grup o organització que fos promotor o causant dels aldarulls", sense "discriminació ideològica". Per tot plegat decreta l'arxivament de la denúncia.

stats