Els Mossos admeten possibles "errors de comunicació" en l'encapsulament de manifestants a Gran de Gràcia

El director del cos diu que analitzen el dispositiu i hi veu "marge de millora", però considera que sempre es va deixar una "via d'escapatòria" als concentrats

3 min
Els Mossos d'Esquadra, actuant durant la manifestació per l'empresonament de Pablo Hasél a Barcelona

Barcelona"Les imatges són dures i no ens agraden, s’hauria pogut fer millor. Però era la pitjor nit de saquejos i aldarulls". Són les paraules del director general dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer, sobre el dispositiu policial que dissabte, cinquena nit de disturbis en les protestes per Pablo Hasél, va acabar encapsulant un grup de manifestants al carrer Gran de Gràcia a Barcelona, una actuació que ja ha generat les crítiques de l'entitat en defensa dels drets humans Irídia. Ferrer ha dit a Catalunya Ràdio que ara estan analitzant aquest dispositiu, que té "marge de millora", però ha assegurat que els manifestants van tenir "una via d'escapatòria en tot moment", tot i que les imatges mostren càrregues simultànies des d'un extrem i de l'altre de la concentració i manifestants sense saber per on fugir.

El que sí que ha admès és que possiblement hi va haver "errors de comunicació" per la "complexitat" de l'actuació, que van fer que els agents d'una banda i de l'altra no tinguessin tota la informació sobre el que estava passant. El director del cos ha demanat mirar tota la fotografia de la nit abans de jutjar aquesta actuació concreta i ha assegurat que es venia d'una protesta que havia generat "greus aldarulls i vandalisme al passeig de Gràcia" i que hi havia hagut un "exercici de violència molt dur contra la policia".

Ferrer ha detallat que quan la policia va anar reconduint els manifestants cap al carrer Gran de Gràcia es van mantenir els incidents, tot i que ja era un grup menys nombrós. I ha considerat "injust" situar la policia de la Generalitat com "un problema", quan, ha dit, són la "solució", unes paraules que arriben després d'un cap de setmana de tensions entre el departament d'Interior i els sindicats policials, que es queixen de falta de suport polític.

El balanç de sis nits d'aldarulls en diverses ciutats del país és de 109 persones detingudes, 32 de les quals menors d'edat. Aquesta última nit s'han fet vuits detencions i, segons Ferrer, ha sigut "tensa" però menys que les anteriors. El director de la policia ha insistit que la situació que s'està vivint aquests dies és nova i complexa perquè hi ha unes persones que convoquen les protestes i després, en els aldarulls, la policia hi troba una "amalgama molt més diversa" de manifestants, i fins i tot, ha apuntat, un perfil "d'oportunistes" que no tenen res a veure amb el motiu de la mobilització.

El director de la policia tampoc no ha qüestionat que els agents carreguessin a la Via Laietana contra dos nois que aguantaven una pancarta amb l'escrit, inspirat en Hong Kong, "Nos habéis enseñado que ser pacíficos es inútil". L'autor de la pancarta, el documentalista Fèlix Colomer, ha relatat en un fil de Twitter que ell i un altre noi es van quedar quiets davant de la línia policial quan van avisar de càrregues imminents i que van ser envestits i colpejats. "El missatge posant-nos davant seu pretenia demostrar que de la manera més pacífica del món també molestes, també t'hostien i també t'insulten, i és on es fa efectiu el lema de la pancarta", explica Colomer.

Cs denuncia Sàmper

El líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, acompanyat de la cap de files del partit taronja a Barcelona, Luz Guilarte, ha presentat avui una denúncia a la Fiscalia Superior de Catalunya contra el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, per presumpte "prevaricació". Entén que "no ha protegit" els Mossos durant els disturbis perquè el conseller ha decidit no personar-se en els procediments oberts contra els responsables dels atacs a la policia i "renuncia" a acusar-los per atemptat, segons ha exposat Carrizosa. "Els polítics han de posar-se al costat dels qui ens protegeixen, no dels qui ens ataquen", ha defensat. El líder de Cs considera que JxCat i ERC "no estan fent res en contra dels violents perquè busquen el suport de la CUP er governar".

stats