Cs denuncia Sàmper a la Fiscalia per "no protegir" els Mossos davant els aldarulls

Carlos Carrizosa acusa JxCat i ERC de "no estar fent res contra els violents" perquè "busquen suport de la CUP"

2 min
Carrizosa en una imatge d'arxiu

Ciutadans ha denunciat aquest dilluns el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, a la Fiscalia acusant-lo de prevaricació per "no protegir" els Mossos d'Esquadra davant els aldarulls que en els últims dies hi ha hagut a Barcelona arran del cas Hasél. El líder del partit a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha assegurat que és la decisió d'Interior de "no personar-se en els procediments oberts contra els responsables d'atacar els Mossos i renunciar a acusar-los per atemptat a l'autoritat" el que ha motivat la seva denúncia. Ara bé, malgrat els dubtes que aquesta qüestió estigui generant en la majoria independentista, aquest mateix dilluns s'ha jutjat Marcel Vivet, un dels manifestants en el Holi contra Jusapol, amb la Generalitat reclamant-li quatre anys i nou mesos de presó, entre altres càrrecs, per atemptat a l'autoritat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Junts i ERC no estan fent res contra els violents perquè busquen el suport de la CUP per governar", ha assenyalat el dirigent taronja, que també ha retret al ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, haver "mirat cap a una altra banda" perquè el vicepresident Pablo Iglesias "dona suport a les protestes". "Li demano que s'entrevisti amb Sàmper i li doni instruccions", ha requerit Carrizosa.

La denúncia, presentada a nom de Carrizosa i la líder de Cs a l'Ajuntament de Barcelona, Mari Luz Guilarte, considera que el "dret d'indemnitat dels agents del cos de Mossos d'Esquadra" queda "laminat" per l'actuació del departament. Aporta, ha explicat Carrizosa, una resolució del número dos del departament amb l'anterior conseller, Brauli Duart, en què s'ordena apartar la Generalitat d'un procediment per desordres públics i atemptat a l'autoritat en el cas que no s'haguessin causat danys o lesions als membres del cos.

Cs considera que aquesta "introducció dels requisits de danys i lesions efectius" és "fal·laç", ja que això "no conforma els tipus delictius de desordres públics ni atemptat a l'autoritat". En el mateix sentit, la formació defensa que el nou conseller està seguint la mateixa línia, cosa que segons Cs es demostra en una transcripció del ple del Parlament de l'11 de novembre del 2020, quan Sàmper apostava per fer una "reducció punitiva" en cas dels participants i protestes als aldarulls fins al "màxim" de delicte de lesions. Les denúncies contra Sàmper s'han acumulat en els últims dies. Vox va querellar-se contra ell el passat 12 de febrer per l'actuació dels Mossos en els actes de campanya del partit.

stats