Política 23/02/2017

La Fiscalia es querella contra Forcadell i tres membres més de la mesa per la resolució del referèndum

El fiscal exclou de la querella Joan Josep Nuet, el secretari tercer de la mesa del Parlament, per la seva "falta de voluntat de sumar-se al projecte polític de ruptura"

Montse Riart
3 min
Forcadell i els altres quatre membres sobiranistes de la Mesa mostren a les càmeres la notificació del TC

BarcelonaComplint amb el mandat del Tribunal Constitucional, la Fiscalia Superior de Catalunya ha presentat una nova querella contra Carme Forcadell per l'aprovació de la resolució del referèndum, també suspesa pel tribunal de garanties. La Fiscalia ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que amplii la investigació ja oberta a la presidenta del Parlament per aquest nou fet.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més vol que també s'investigui el vicepresident de la mesa, Lluís Corominas; la secretària primera, Anna Simó, i la quarta, Ramona Barrufet. Els responsabilitza dels delictes de desobediència i prevaricació.

El Tribunal Superior de Justícia ha confirmat que ha rebut la querella de la Fiscalia. Han designat com a magistrat per estudiar-la Carlos Ramos. Aquest jutge -que és un dels membres de la sala civil i penal designat pel Parlament i que també forma part del tribunal que va jutjar Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau pel 9-N- haurà d'exposar de manera argumentada si creu que la nova querella de la Fiscalia s'ha d'admetre a tràmit i què és exactament el que s'hauria d'investigar.

Voluntat de "dinamitar" el sistema constitucional

La querella recorda que la resolució del referèndum aprovada pel Parlament i que el Constitucional va anular prova de "desvincular" les institucions de Catalunya del sistema constitucional, "dinamitant el sistema de distribució de competències". Per això considera que Forcadell, Corominas, Simó i Barrufet no només van infringir la Constitució, sinó que pretenien "la seva oberta i deliberada derogació".

La querella dona especial rellevància al paper de Forcadell. Diu que era "conscient" de la sentència del TC que anul·la la resolució 1/XI de 9 de novembre del 2015 i que la seva conducta en permetre la votació de la resolució del referèndum "evidencia encara més la seva obstinada i permanent voluntat d'incomplir els mandats constitucionals". El mateix diu de la resta de querellats, pel que fa al delicte de desobediència.

La Fiscalia exclou Nuet

En canvi, la querella exclou el secretari tercer de la mesa del Parlament, Joan Josep Nuet (EUiA), tot i que va votar dues vegades a favor d'incloure en la votació del ple del 6 d'octubre del 2016 la resolució del referèndum. Diu que Nuet "no pretenia, com fan la resta de querellats, incomplir els manaments del TC ni tirar endavant un projecte polític amb total menyspreu a la Constitució".

La Fiscalia té en compte la trajectòria del diputat ecosocialista a l'hora d'excloure'l de la querella. Diu que els seus anys com a parlamentari "evidencien la falta de voluntat de sumar-se al projecte polític de ruptura unilateral amb el sistema constitucional". Per això creu que Nuet no va actuar amb la voluntat de desobeir el TC com la resta de querellats sinó que ho va fer "per la creença errònia d'estar complint amb les seves funcions com a membre de la mesa del Parlament".

Arbitrarietat

A banda del delicte de desobediència greu, la Fiscalia també atribueix a Forcadell, Corominas, Simó i Barrufet un delicte de prevaricació. Diu que les seves decisions no només van ser arbitràries sinó que anaven dirigides a adoptar uns acords que impliquen un rebuig exprés al caràcter de compliment obligatori de la Constitució".

La querella també recorda que Forcadell i la resta de membres de la mesa no poden escudar-se en la inviolabilitat parlamentaria. Recorda que aquest privilegi protegeix únicament la seva "llibertat d'expressió" a l'hora de votar i opinar a la cambra, però no els "immunitza" per portar a terme "accions manifestament il·legals".

En el seu escrit, a més de demanar l'interrogatori de Forcadell, Corominas, Simó i Barrufet, la Fiscalia també sol·licita al TSJC que citi a declarar com a testimonis l'actual delegat del govern central, Enric Millo, pel seu paper com a diputat del PP en el moment de la votació sota sospita, així com el vicepresident segon de la mesa del Parlament, José Maria Espejo-Saavedra Conesa; el secretari segon de la mesa, David Pérez Ibáñez, i el diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa.

stats