Política 23/10/2020

El jutge imputa Gordó pel blanqueig de capitals a CDC i el cita a declarar el 30 d'octubre

La Fiscalia havia demanat investigar-lo després de la declaració d'Osàcar

Ara
3 min
Un empresari implica Germà Gordó al cas 3% davant el jutge De la Mata

BarcelonaEl jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha imputat l'exconseller de Justícia i exgerent de Convergència Germà Gordó en la peça separada sobre el presumpte blanqueig de capitals en el si de la formació. El magistrat l'ha citat a declarar el proper 30 d'octubre a les 10 del matí. La declaració es farà per videoconferència des dels jutjats de Barcelona. De la Mata ha fet cas de la petició que havia fet la Fiscalia Anticorrupció, que havia demanat que se'l cités a declarar com a investigat després que l'extresorer Daniel Osàcar el responsabilitzés del sistema de blanqueig.

Segons ha avançat el diari Abc i han informat a Efe fonts jurídiques, el fiscal José Grinda considera que la declaració en seu judicial d'Osàcar de dimarts posa de manifest que el sistema de blanqueig mitjançant donacions va ser ideat per Germà Gordó, per la qual cosa creu necessari interrogar-lo en aquesta peça separada que deriva del cas 3%. Justament, el magistrat cita les paraules d'Osàcar per justificar la seva citació. Recorda que Osàcar va assenyalar que "la persona que directa i personalment va idear aquesta operativa, la va planejar i dirigir la seva implementació va ser el llavors gerent del partit, Gordó Aurabell".

En la interlocutòria, el jutge recorda que en el cas 3% s'investiga una presumpta "estructura multicanal" per aconseguir vies "il·legals" de finançament. De la Mata sosté la tesi que es feia mitjançant "pagaments encoberts al partit sota l'aparença de donacions" que es feien a través de fundacions vinculades a CDC, CATDEM i la Fundació Fòrum Barcelona. Però també detalla dues vies més: rebre "grans quantitats de diners en efectiu" i també amb la "triangulació amb empreses que assumien pagaments directes a terceres persones per serveis prestats al partit".

A través de tot això, el jutge defensa que CDC aconseguia "grans quantitats de diners en efectiu, no declarat, procedent d'empreses que buscaven, a l'entregar-les, ser beneficiades en la contractació pública o congraciar amb els jerarques del partit". I per fer "aflorar aquestes quantitats de diners", el magistrat sosté que es va idear un sistema de blanqueig de capitals -el que s'investiga en aquesta peça separada- que passava per comissions il·legals pagades per empresaris a través de les donacions en metàl·lic –de 3.000 euros– que alts càrrecs de CDC feien al partit, i que, en alguns casos, després se'ls retornava amb diners de procedència il·lícita. "Una conducta com la descrita, de quedar acreditada, té sense cap dubte rellevància penal", afirma De la Mata.

El jutge detalla en la seva interlocutòria que Osàcar va explicar que Gordó va identificar cada any (entre 2008 i 2010 almenys) "una llista de potencials 'donants' d'entre membres i simpatitzants de CDC i va encomanar a Osàcar que els truqués personalment, proposant-los que efectuessin una donació de 3.000 euros al partit CDC mitjançant xec bancari nominatiu, a canvi de rebre la mateixa quantitat en diners en efectiu de procedència il·lícita, que els hi entregaria en mà el propi Osàcar". Després de complir amb les ordres, De la Mata explica que Osàcar va entregar "personalment i en mà la quantitat sobrant a Gordó".

Amb la decisió de De la Mata, Gordó suma una nova imputació en el cas 3%, perquè l'exconseller ja està sent investigat en la causa principal d'aquest cas, en la qual el jutge indaga el presumpte pagament de comissions il·lícites d'empresaris a CDC a canvi d'obra pública.

Canvi d'estratègia d'Osàcar

L'extresorer, de 84 anys i que fa uns mesos va aconseguir sortir en semillibertat de la presó on compleix condemna pel "cas Palau", s'ha obert recentment a col·laborar amb la Fiscalia, en l'intent de rebaixar la seva eventual condemna per la trama del 3%, en què està imputat, igual que en la peça derivada del sistema de blanqueig. Osàcar, que ja va estar a punt de tancar un pacte amb la Fiscalia en el cas del Palau de la Música, ha canviat d'advocat i d'estratègia en el cas 3%, coincidint amb la concessió del tercer grau penitenciari, a la qual el ministeri públic no s'ha oposat.

En la seva declaració, a banda d'assenyalar Gordó, Osàcar també va insinuar que Artur Mas estava al cas de tot plegat. Arran de la confessió, l'expresident de la Generalitat –que en el seu dia va posar la "mà al foc" públicament per Osàcar– va comparèixer des de la seva oficina d'expresident al Palau Robert de Barcelona per negar que hagués donat "cap instrucció" per finançar il·lícitament l'antiga Convergència.

Dilluns declararà davant el jutge per videoconferència com a investigat Andreu Viloca, un altre dels extresorers de CDC, en aquesta peça separada del 3%, en la qual també estan pendents de ser interrogats la dotzena d'ex alts càrrecs imputats per les donacions fictícies, entre ells els exconsellers Jordi Jané, Felip Puig, Irene Rigau i Pere Macias.

stats