Política 08/11/2016

La Fiscalia acusa cinc independentistes d'injúries a la Corona per cremar fotos del rei

El ministeri públic demana que l'Audiència Nacional citi a declarar els acusats, un regidor de Santa Coloma de Gramenet i activistes sobiranistes. La CUP critica "l'actitud proactiva" d'Interior en la "criminalització" de la crema

M.r.
2 min
Imatge d'un retrat del Rei d'Espanya cremant al final de l'acte de l'esquerra independentista en la Diada de l'11 de Setembre del 2016

BarcelonaLa Fiscalia ha demanat a l'Audiència Nacional que investigui un regidor de Santa Coloma de Gramenet i quatre activistes independentistes per la crema de fotos del rei Felip VI durant l'última Diadafotos del rei Felip VI durant l'última Diada de l'11 de Setembre. Els acusa d'un delicte d'injúries a la Corona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els Mossos d'Esquadra van elaborar un informe sobre els fets i el van remetre a finals de setembre a la Fiscalia, que ha decidit denunciar els fets.

La crema de les imatges del rei es va produir durant la manifestació de diferents formacions de l'esquerra anticapitalista entre la plaça Urquinaona i el Born de Barcelona, que es fa al final de la Diada. Estaven impreses en uns fulls de paper que portaven al davant la imatge del monarca i al darrere, una pàgina de la Constitució. Alguns manifestants les van cremar amb les torxes que portaven.

La CUP critica "l'actitud proactiva" d'Interior en la "criminalització" de la crema

Després de conèixer la notícia, la CUP ha denunciat en un comunicat que "no es pot entendre ni justificar ni acceptar l'actitud proactiva" del departament d'Interior "en la persecució de l'independentisme i de la criminalització de la protesta". Els cupaires critiquen que sigui un informe dels Mossos remès a la fiscalia, sobre el dispositiu que va ordenar la conselleria l'Onze de Setembre, el que serveixi de base per al procediment judicial. "Una vegada més actua com a instrument repressiu de l’estat espanyol", es queixa l'esquerra anticapitalista.

"Volem denunciar l’actuació del Departament d’Interior que és qui va ordenar el dispositiu dels Mossos d’Esquadra del passat Onze de Setembre", sobre el qual els Mossos van redactar un informe remès ara a la fiscalia de l'Audiència Nacional. La CUP ho emmarca tot plegat en una "estratègia de repressió contra la llibertat d'expressió que suposa l'especial protecció jurídica que té la família reial espanyola". "Cal entendre aquesta actuació com una més en l’estratègia de repressió i persecució política de l’independentisme en un context polític de confrontació democràtica vers d’estat que es viu als Països Catalans i, en particular, a la celebració d’un referèndum d’autodeterminació del principat anunciada per la tardor de 2017", assegura el comunicat de l'esquerra anticapitalista.

A més, els cupaires recorden que la crema de fotografies de membres de la corona espanyola ja ha "estat enjudiciada en ocasions anteriors". "Especial menció requereix el cas dels dos joves de Girona que van ser jutjats i condemnats per l'Audiència Nacional espanyola arran de la crema d’una fotografia del rei l’any 2007, que va tenir com a resposta popular una onada de cremes arreu dels Països Catalans", apunta la CUP. L'esquerra anticapitalista també recorda que al març el Tribunal Europeu de Drets Humans va admetre a tràmit la demanda contra l’Estat "per una possible vulneració dels articles 9 i 10 de la Convenció Europea de Drets Humans".

stats