CORRUPCIÓ
Política 31/07/2019

La fiscalia preveu interrogar Aguirre com a imputada al setembre

L’expresidenta serà una de les investigades que hauran de prestar declaració sobre el presumpte finançament il·legal del Partit Popular de Madrid

i
Ernesto Ekaizer
2 min
L’expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre en una imatge d’arxiu del 2017.

MadridEsperanza Aguirre, l’expresidenta de la Comunitat de Madrid, serà una de les investigades que hauran de prestar declaració a l’antiga peça separada número 14 de l’operació Púnica sobre el presumpte finançament il·legal del Partit Popular de Madrid, segons la Fiscalia Anticorrupció. Precisament, els fiscals preparen el nou mapa de peces separades i d’investigats/imputats d’una investigació que ja fa cinc anys que s’arrossega.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El punt cardinal: el pagament de 566.497 euros de l’empresa Indra a les campanyes electorals d’Aguirre en les eleccions autonòmiques del 2007 i el 2011 camuflat presumptament com a abonaments de serveis de formació. Aquests pagaments es van fer a les empreses Swat i Formaselect Consulting.

Els moviments de diners consten en un informe de la Unitat Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) del 20 de juny passat en què es resumeix una llarga investigació. Per la seva banda, l’empresa Indra ha admès que va pagar factures, per aquest import i un altre, durant la presidència de Javier Monzón (actual president de Prisa), però afirma que no té referències sobre la contraprestació real dels pagaments.

Durant la investigació han prestat declaració en qualitat d'investigats davant del jutge diversos directius d'Indra: Javier de Andrés, conseller delegat i número dos de la companyia; Santiago Roura, director general d'estratègia i innovació; Cristina Bombín i Diego Mora. Sobre els pagaments fets, van declarar Salvador Victoria, conseller de Presidència, Justícia i portaveu de la Comunitat de Madrid; José Martínez Nicolás, conseller delegat de l'Agència Informàtica i de Comunicació de la Comunitat de Madrid (ICM); Borja Sarasola, conseller de Medi Ambient del govern de la Comunitat de Madrid, i Adrián López de las Huertas, gerent de Canal de Isabel II. A més, per les empreses que presumptament vehiculaven els pagaments, Juan Miguel Madoz, director de Swat, i l'empresari Óscar Sánchez Moyano, també van declarar.

Fonts judicials assenyalen que la Fiscalia Anticorrupció ja va avançar el febrer passat que sol·licitaria al jutge la declaració com a investigada d'Esperanza Aguirre un cop configurat el nou mapa d'operacions i implicats en la Púnica.

Un exmembre de la fiscalia, Carlos Yáñez, ja va proposar a la fiscalia el novembre del 2017 la imputació d'Aguirre en l'operació Lezo, concretament en la peça anomenada Canal Golf, segons el document publicat per l'ARA el 12 de maig passat. La fiscalia va considerar que no hi havia prou indicis per a la imputació.

El nou mapa de l'operació Púnica quedaria reduït de les setze peces inicials a només quatre.

La proposta de la fiscalia serà sotmesa al jutge Manuel García-Castellón, titular del jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional. Si s'acorda, els investigats seran citats a declarar al llarg del mes de setembre.

stats