Política 25/09/2018

La fiscalia arxiva la investigació sobre els alcaldes que van viatjar a Brussel·les

Admet que "no hi ha cap indici" que el desplaçament es pagués amb diners públics

Montse Riart
2 min
Dimarts es van desplaçar a Brussel·les fins a 200 alcaldes catalans per manifestar-se en suport del president i els membres del Govern que s’hi han traslladat i en contra dels empresonaments.

BarcelonaLa fiscalia ha arxivat la investigació pel viatge de 167 alcaldes a Brussel·les (Bèlgica) que va organitzar l’Associació Catalana de Municipis (ACM) per visitar els polítics investigats pel Tribunal Suprem i exiliats a la capital europea. Conclou que no hi ha "cap indici" que el viatge es pagués amb diners públics, com sospitaven Hisenda i el Tribunal de Comptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una associació privada i un particular van presentar una denúncia davant de la Fiscalia de Lleó i de la Fiscalia General de l'Estat el 7 de novembre passat, i tant Hisenda com el Tribunal de Comptes havien demanat al ministeri públic que investigués l’origen dels 63.870 euros que va costar el viatge, perquè consideraven que part dels diners havien sortit dels ajuntaments.

L’ACM havia enviat documentació dues vegades a la fiscalia justificant els pagaments amb diners de l’entitat. Només en un dels casos, explica el fiscal encarregat de la investigació, un ajuntament va avançar els diners del viatge, però després l'alcalde va tornar tot l'import a les arques municipals. "Després de l’examen de la documentació bancària, no hi ha cap indici que indiqui que les despeses derivades del viatge, l’estada i el lloguer del local dels alcaldes denunciats (...) procedissin ni en tot ni en part de fons dels consistoris", conclou el decret de la fiscalia que arxiva la causa.

Fons de les entitats i particulars

Inicialment la investigació la va assumir l'ex fiscal superior de Catalunya José María Romero de Tejada, però després de la seva defunció la va continuar el fiscal José Joaquín Pérez de Gregorio, que és qui ara ha arxivat la investigació. En el seu escrit explica que, segons la documentació aportada per les entitats, l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI) i l'ACM es van repartir les despeses del lloguer del local on va tenir lloc la trobada entre els alcaldes i els polítics exiliats, mentre que els batlles van pagar de la seva butxaca les despeses del viatge, l'estada i els àpats.

stats