La Fiscalia recorre davant el Suprem per intentar suspendre el tercer grau de Bassa i Forcadell

El Suprem demana al Tribunal de Comptes si els presos polítics i exiliats han pagat els 4,1 milions que els reclama per l'1-O

2 min
Forcadell, Bassa i Romeva dirigint-se al Tribunal Suprem

La Fiscalia ha presentat un recurs davant el Suprem contra el manteniment cautelar del tercer grau de Dolors Bassa i Carme Forcadell. Recorre així davant el tribunal sentenciador la decisió del jutjat de vigilància penitenciària número 1, que va rebutjar la mesura cautelar que plantejava el ministeri públic mentre estudia el fons del seu recurs. La Fiscalia subratlla que la llei orgànica del poder judicial estableix el caràcter suspensiu del recurs d'apel·lació en matèria de classificació quan es tracta de condemnats per delictes greus que puguin ser excarcerats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al seu parer, cal una interpretació extensiva de la llei per aplicar la normativa del recurs d'apel·lació al recurs d'alçada que va presentar. També estudia la situació dels presos de Lledoners. En el seu recurs davant el Suprem, la Fiscalia argumenta que tota aquesta causa ha posat de manifest la necessitat d'una interpretació de la norma que permeti l'efecte suspensiu en els recursos, i ha recordat que el jutjat de vigilància penitenciària número 5 sí que va suspendre cautelarment el tercer grau dels presos polítics de Lledoners a l'estiu, però el número 1 no ho va fer amb Bassa i Forcadell.

El jutge va rebutjar dimarts passat suspendre'ls el règim de semillibertat malgrat la petició del ministeri públic, que considera que el magistrat està legalment obligat a deixar en suspens les seves sortides diàries de la presó. Segons l'escrit del jutge, el recurs de la Fiscalia només tindria caràcter suspensiu en cas que ja hi hagués una resolució judicial i, per tant, s'hi presentés un recurs d'apel·lació. 

D'altra banda,  el Suprem ha acordat aquest dilluns demanar al Tribunal de Comptes un informe sobre els procediments de responsabilitat comptable contra els presos polítics i exiliats independentistes per les despeses del referèndum de l'1-O. En concret, vol saber si han dipositat els 4,1 milions d'euros que el Tribunal de Comptes els va reclamar el 28 de gener del 2020. Ho ha fet a instàncies de l'Advocacia de l'Estat, que ha demanat tenir accés a aquesta informació abans de presentar el seu informe al Suprem sobre la petició d'indult.

La petició d'aquest informe allarga el procés per a la concessió –o no– dels indults. El Suprem no pot emetre el seu propi informe sense tenir primer el criteri de totes les parts. La Fiscalia ja s'hi ha pronunciat en contra, i tota la tramitació està a l'espera del document que presenti l'Advocacia de l'Estat. L'informe del Suprem és preceptiu, però no vinculant, i quan acabi tot el procés serà el consell de ministres qui adopti la decisió que consideri més oportuna.

En concret, la sala segona del Suprem ha demanat a la secció d'enjudiciament del Tribunal de Comptes que li remeti les actuacions prèvies i altres procediments d'exigència de responsabilitat comptable que tingui en tramitació amb motiu de l'1-O. Vol que li enviï les actes de liquidacions provisionals i, en particular, la del 28 de gener del 2020 per acreditar si han fet efectiu el pagament de 4,1 milions d'euros que li va reclamar el 28 de gener del 2020.

stats