Política 19/10/2020

Forn, sobre les pròximes eleccions: "Si traiem un 49% dels vots no serà una derrota"

L'exconseller acceptaria l'indult per sortir de presó si no ha d'expressar "penediment"

Ara
2 min
Joaquim Forn sortint de la presó de Lledoners

BarcelonaNi "autoflajel·lar-se" per allò que no es va arribar a fer l'octubre del 2017 ni fixar objectius de futur massa ambiciosos. Aquesta és la recepta que, des de l'empresonament a Lledoners, fa l'exconseller d'Interior Joaquim Forn per a l'independentisme. En una entrevista gravada i emesa aquest dilluns a TV3, Forn ha utilitzat un "vam intentar-ho" per justificar que l'anterior Govern no acabés implementant la independència i ha afegit que, malgrat que la DUI no va tenir efectes, "es va arribar més lluny i amb més gent que mai". Així, amb la mateixa filosofia, ha qüestionat la fita de superar el 50% dels vots que tant JxCat –el seu partit– com ERC plantegen de cara a les pròximes eleccions catalanes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al seu parer, el "primer objectiu" dels comicis, previstos per al 14 de febrer, ha de ser "consolidar la majoria independentista". "¿Si traiem el 49% serà una derrota? No, perquè l'independentisme continuarà sent majoritari", ha defensat l'exconseller. "Si traiem més del 50%, perfecte. Però ara no fem un debat que, si no el traiem, aquella nit electoral haguem de dir que ha sigut una derrota", ha insistit. El que per a ell sí que conduirà a la derrota, en canvi, és la batalla política entre JxCat i ERC, la qual –ha assegurat– no té lloc entre els presos polítics a Lledoners. Segons ha opinat, fora de la presó hi ha una "excessiva visió partidista" i massa "personalismes", cosa que fa perdre "pistonada" a l'independentisme. Així mateix, també s'ha confessat "decebut" per la manca d'acord entre Junts i el PDECat. "Accepto que no hi hagi un sol partit però reivindico una unitat estratègica", ha dit.

Un dels punts d'acord en l'independentisme, amb tot, és el reclam d'una amnistia per als represaliats del Procés, si bé Forn no renuncia a la resta de vies per sortir de la presó. "Qualsevol cosa que pugui ajudar a tranquil·litzar la situació, a fer que siguem lliures, l'hem d'atendre", ha considerat, després d'afirmar que els líders independentistes empresonats estan "pitjor que mai". "Hem tastat la llibertat i l'hem perdut", ha argumentat, en relació a les traves de la justícia als permisos penitenciaris i a la revocació del tercer grau. Amb tot, i quan ha estat preguntat pels indults, ha admès que "agraeix" i "no criticarà" cap iniciativa en aquest sentit, tampoc la reforma del delicte de sedició al Codi Penal.

Escèptic, això sí, amb els "anuncis" de la Moncloa en aquest sentit, s'ha preguntat si l'executiu central "serà prou fort i valent per afrontar l'indult". També ha volgut deixar molt clar que no acceptarà cap mesura de gràcia que impliqui expressar "penediment" pel que va fer l'octubre del 2017. "Cap de nosaltres renunciarà a la independència. No ens poden demanar això. No ens en podem penedir i no hi podem renunciar. Cap de nosaltres ho farà", ha conclòs. Per a l'exconseller, de fet, la sentència del Procés dictada pel Tribunal Suprem ara fa un any demostra que "la unitat d'Espanya es prioritza fins al punt que no importa si has de trepitjar els drets fonamentals". Segons Forn, el veredicte va suposar una "agressió directa al dret a manifestació" que va més enllà de l'independentisme.

stats