Política 06/06/2014

Homs diu que a Suïssa estan "descol·locats" amb el no d'Espanya a la consulta

El conseller de la Presidència defensa en un congrés a la Universitat de Ginebra que el procés català és "irreversible" i l'actitud espanyola "insostenible"

Acn
3 min
El conseller i portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, durant la seva intervenció a la conferència de la Universitat de Ginebra / ACN

GinebraEl conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat que a Suïssa estan "absolutament descol·locats" amb la negativa del govern espanyol a autoritzar una consulta a Catalunya. "Aquí la cultura del referèndum forma part de la normalitat, de la vida col·lectiva", ha dit Homs des de Ginebra, on ha participat en una conferència del Diplocat i la Universitat de Ginebra sobre el procés català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Els deixa absolutament descol·locats que l'estat espanyol, que és evidentment democràtic, ens prohibeixi votar per conèixer quina és la voluntat del poble de Catalunya", ha admès. Homs ha defensat que el procés "és irreversible" i l'actitud espanyola "insostenible". Unes 200 persones han participat aquest divendres a la conferència 'Quin futur per a Catalunya? La qüestió de l'autodeterminació', que ha estat organitzada pel Diplocat, el Global Studies Institute de la Universitat de Ginebra i la revista 'Le Temps'.

El conseller Homs ha remarcat des de Ginebra que "ningú discuteix, tampoc a Suïssa", que Catalunya "és una nació" i ha admès que en un país "on estan avesats a fer almenys 4 referèndums a l'any" els "xoca molt" aquesta negativa del govern espanyol a una cosa "tan bàsica" com la consulta.

Durant la seva intervenció a la conferència, Homs ha preuat l'actitud de l'executiu britànic de David Cameron. "És contrari al fet que Escòcia pugui esdevenir un nou estat d'Europa i fa campanya, de forma transparent, pel no", ha dit Homs. Pel conseller, la diferència és que el govern espanyol també fa campanya pel no però no tolera "l'essencial", que és el referèndum.

De fet, Homs ha dit que sospita que a Mariano Rajoy "no li agrada" que Londres autoritzés el referèndum escocès i ha atribuït les negatives constants de Madrid a la falta de "cultura democràtica".

Homs ha remarcat que a Catalunya hi ha "una expressió democràtica, pacífica i majoritària" a favor del referèndum i s'ha mostrat confiat que es trobarà "una solució política" dins del marc de la Unió Europea. També, el portaveu ha volgut remarcar que el procés és "irreversible" i que la votació es farà, en forma de consulta o de plebiscitàries.

"Podem negociar les condicions, com ha fet el govern de Cameron, però mai la voluntat del poble", ha avisat Homs. "La política i les lleis han de trobar una solució a les qüestions que són plantejades de manera ordenada i democràtica", ha reiterat el conseller, i ha assenyalat que el problema del govern espanyol és de "manca de voluntat política".

El portaveu ha explicat des de Ginebra que el procés català s'està construint de forma "pacífica" després de dècades "d'intents de pacte amb les institucions espanyoles". "El procés català no és res més que la resposta a la voluntat del poble català, que demana poder decidir el futur polític de Catalunya", ha remarcat Homs, i ha assenyalat que el referèndum "no és una mania d'alguns polítics ni una qüestió conjuntural".

L'abdicació del rei

Homs ha assegurat que el motiu pel qual ha abdicat el rei Joan Carles és per "mantenir el negoci familiar". Preguntat sobre si el canvi de monarca podria facilitar les negociacions entre Catalunya i Espanya, Homs s'ha mostrat escèptic i ha dit que "ja es veurà". Segons ell, el govern espanyol defensa que el monarca "no té la competència" d'intervenir en el debat català, però alhora, tothom valora el regnat de Joan Carles I "fent un balanç" de caire polític.

stats