CORRUPCIÓ
Política 23/01/2022

El front judicial que amenaça la campanya de Mañueco

El PP de Salamanca, investigat per presumpte finançament il·legal

3 min
El president en funcions de Castella i Lleó, el popular Alfonso Fernández Mañueco, fa dues setmanes en un acte a Madrid.

Madrid“Alguns responsables polítics s’enfronten a causes judicials importants. Sembla que fins i tot hi ha hagut un agent provocador, que hauria sigut la mateixa intenció del president de Castella i Lleó de no aprovar els pressupostos i generar unes eleccions anticipades que coincidissin amb la resolució de causes judicials. És una irresponsabilitat”. La ministra de Justícia, Pilar Llop, contextualitzava així l’avançament electoral que Alfonso Fernández Mañueco va anunciar dies abans de Nadal. Fins a tres causes judicials esquitxen el PP de Castella i Lleó, i una d’elles té a veure amb l’arribada de Mañueco a la presidència del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dilluns passat van comparèixer com a investigats el PP de Salamanca, com a persona jurídica; el president de la formació i de la Diputació de la mateixa província, Francisco Javier Iglesias, i la gerent, María Isabel Sánchez. Iglesias es va negar a declarar i Sánchez va presentar un justificant mèdic i la seva compareixença es va ajornar fins al 3 de març. Encara en fase d’instrucció, el jutge veu indicis de finançament il·legal per donacions anònimes en les primàries del 2017 que van portar Mañueco al lideratge de la formació.

Afiliats “morosos”

La normativa del PP és que només poden votar a les primàries internes els afiliats que estiguin al corrent de pagament. Tal com relata el titular del jutjat d’instrucció número 2 de Salamanca, Juan Rollán, el 17 de març de 2017 es van amortitzar deutes per valor de 61.937 euros. És a dir, aquesta era la xifra que devien els militants “morosos” i la formació la va ingressar. Com? El jutge detecta diverses quantitats abonades per part d’afiliats, de càrrecs electes i de personal de confiança degudament documentades. La suma que no està justificada és de 24.410 euros i Rollán la qualifica de “donació anònima”; per tant, hi veu indicis de delicte de finançament il·legal.

El jutge recorda que el Codi Penal preveu penes importants per a les persones jurídiques que incorrin en aquesta il·legalitat. En cas que una hipotètica condemna comporti penes qualificades com a “greus”, es pot arribar a procedir a la inhabilitació temporal per rebre subvencions i ajudes, la prohibició temporal de dur a terme activitats polítiques, la clausura de locals i establiments per un termini de cinc anys com a màxim; la suspensió d’activitats també per un temps inferior a cinc anys i, fins i tot, la dissolució.

Mañueco no està investigat, tot i que la trama hauria servit perquè els afiliats que no estaven al corrent de pagament poguessin votar i optessin per la seva candidatura. Fa dues setmanes, però, el diari Público va revelar que s’ha presentat un informe anònim que implicaria directament el president de Castella i Lleó en funcions. Els autors del document serien exmembres de l’equip de Mañueco quan era alcalde de Salamanca. Segons Público, l’informe relata que Mañueco hauria abordat amb Iglesias, i amb l’assessorament del lletrat municipal -que hauria alertat del risc de cometre delicte-, el mecanisme utilitzat: una mena d’impost revolucionari amb diner negre a càrrecs electes i persones del partit. “Totes les aportacions les apunta Javier Iglesias en un full, que després es va destruir seguint instruccions de Mañueco, Gonzalo Robles [senador] i José Antonio Bermúdez de Castro [diputat al Congrés]”, diu l’informe. El jutge ha acceptat incorporar-lo.

Preguntat per aquestes informacions, Mañueco es va limitar a dir que té “confiança en la justícia” i que afronta la situació “amb la mateixa tranquil·litat i convicció dels últims 30 mesos”. Es tracta d’una causa que es va arxivar i que el juny del 2020 es va reobrir. El PSOE està determinat a explotar el cas i fa uns dies acusava el candidat del PP d’alimentar la polèmica sobre les macrogranges per “intentar tapar” casos de corrupció, “com el finançament il·legal amb la vinculació del propi Mañueco”.

Perla Negra i trama Eólica

A més, excàrrecs del govern autonòmic d’etapes anteriors estan implicats en el cas Perla Negra, que investiga un sobrecost de 20 milions d’euros en l’adquisició d’un edifici públic a Valladolid. I un altre cas pendent de judici és la trama Eólica, que analitza el presumpte lucre mitjançant comissions -per valor de 80 milions d’euros- d’excàrrecs i empresaris per la construcció de parcs eòlics a Castella i Lleó entre el 2003 i el 2013.

stats