Política 28/03/2018

Un funcionari de presons a Estremera: "No sospitava que em farien servir per resoldre de manera ignominiosa un problema polític"

Institucions Penitenciàries l'ha citat per dilluns vinent i li ha recomanat que hi vagi amb un advocat

Ara
3 min
A la presó per una interlocutòria poc fonamentada

Barcelona"Mireu, soc funcionari a la presó d'Estremera". Amb aquesta frase, José Ángel Hidalgo dona inici, al digital 'Ctxt', a una llarga missiva en què explica la seva experiència al costat d'Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, empresonats de manera preventiva pels delictes de rebel·lió, malversació i desobediència. "La meva és una professió dura, sofrida, i des de fa uns mesos ho és molt més... per culpa d'uns gats", explica el treballador públic: "No sospitava que em farien servir per resoldre de manera ignominiosa un problema polític".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'article del funcionari ja ha tingut conseqüències: la secretaria general d'Institucions Penitenciàries l'ha citat per dilluns vinent i, segons ha explicat ell mateix a RAC1, li han recomanat que vagi a la citació acompanyat d'un advocat. El funcionari ha assegurat que està "tranquil" i ha recordat que al desembre també va publicar una novel·la inspirada en fets "molt greus" que passen a la presó i que llavors ningú li va demanar explicacions. "Per què ara sí i llavors no?", s'ha preguntat.

En la seva carta, Hidalgo lamenta les "130 agressions sofertes en l'últim any per part dels funcionaris de presó a Estremera", i denuncia que la seva és una professió "silenciada". "A sobre encara ens humilien més a fons deixant anar pel pati dels nostres mòduls un quintet de gats", explica, fent la metàfora amb els membres del govern Puigdemont empresonats: "Són gats amb la cara llarga, que miren i miolen amb por des d'un lloc que senten equivocat, que no pertany al seu món, i que ja des del primer dia en què van aparèixer ens han contagiat, a qui els hem d'atendre, d'un desassossec i una inquietud gairebé patològics".

El treballador explica com Forn i Junqueras juguen a tennis, la qual cosa el fa recordar. "Quan vaig decidir fer el pas per ser funcionari de presons sabia perfectament el que feia; de sobte em vaig informar de la misèria a la qual m'enfrontaria", afirma, "però res em va fer sospitar que seria utilitzat com a funcionari públic per resoldre de manera ignominiosa un problema que és només polític". "De la mateixa manera que han fet servir la Policia Nacional i la Guàrdia Civil", assegura: "Però a ells els ho compensaran amb 500 euros nets al mes", insisteix, "perquè tinguin bona disposició d'ànim, per si s'ha de tornar a trencar la closca als que vulguin cometre el paorós crim de votar". "A nosaltres", continua, "no ens donaran els 500 euros, i això que som essencials en aquesta estratègia patibulària del govern: presó, presó i presó per a qui pensi tort!", lamenta.

"Per això vull que almenys em donin aquests 500 euros, perquè veure aquests gats tancats a Estremera em suposa morir-me de vergonya absoluta", afirma el funcionari: "Tant, que em fa insuportable acostar-me cada dia a complir amb el meu torn de feina, és la vergonya democràtica d'haver de sofrir l'espectacle de cinc homes atrapats a presó per 'crims' polítics".

El treballador finalitza el seu article demanant als lectors que "despertin": "Aquesta vergonya no només és per a mi o per als meus companys funcionaris, és per a tot un país, Espanya, que sempre decep, que sempre fracassa, que sempre fereix i fa sagnar amb el bec trencat de les seves històriques disputes".

Posteriorment i entrevistat a RAC1, Hidalgo ha aprofitat per enviar un missatge als familiars dels presos: "No he parlat mai ni amb Junqueras ni amb Forn, però els vull enviar un missatge de tranquil·litat a les seves famílies. Estan ben tractats".

stats