Política 07/12/2015

Rufián: "Anem a Madrid a fer política diplomàtica. Volem ser una delegació de la nova República"

El cap de files d'ERC es desmarca així de Democràcia i Llibertat, que aquest diumenge s'obria a participar en un eventual procés de reforma constitucional per instar l'Estat al reconeixement de la independència catalana

M.colomer
2 min
Gabriel Rufián, en roda de premsa / ACN

Barcelona"No anem a fer la política parlamentària habitual. Anem a fer política diplomàtica. Volem ser una delegació de la nova República Catalana". Ras i curt, així ha definit el candidat d'ERC, Gabriel Rufián, què pensen anar a fer els republicans al Congrés espanyol mentre s'ha posat en marxa el procés d'independència nacional catalana. Es desmarcava així del candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, que aquest diumenge advocava per participar en una eventual ponència constitucional per defensar-hi l'encaix de la independència catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, deixés clar aquest diumenge de commemoració de la Constitució espanyola que els republicans no tenen cap intenció de participar, perquè no hi creuen, a cap comissió de reforma constitucional, en declaracions a TV3 Rufián ha limitat la seva acció política a Madrid a defensar la "victòria" independentista a Catalunya el 27-S i a la solidaritat legislativa amb les classes populars espanyoles fent costat a qualsevol iniciativa legislativa que busqui "dignificar vida de la gent de l'estat espanyol", com podrien ser lleis per eradicar la pobresa habitacional i energètica.

"Anem a dir que ja som República i a fer-hi el que mai s'hi ha fet i dir el que mai s'hi ha dit: que ja hem guanyat", ha argumentat, perquè, a criteri del cap de files d'Esquerra, "cal dir-los-ho perquè [a l'estat espanyol] mai acceptaran la seva derrota". "Agradi més o agradi menys, és un enorme espai de poder que si no ocupem nosaltres ocuparan altres", ha defensat, per afegir que els republicans no volen "regalar el relat" exclusiu de Catalunya als d'Albert Rivera, a qui ha definit com "la dreta més reaccionària".

Per això, ha fet una crida a la mobilització del vot independentista en un moment de desànim en part ocasionat per dos mesos de desacord entre els dos grups de la majoria absoluta independentista del Parlament, que ara han posat rumb a l'acord. Això sí, ha deixat clar que el 20-D no podrà tenir lectura plebiscitària perquè, de fet, el plebiscit ja el van guanyar els sobiranistes el 27-S: "Anem a dir-los que siguin demòcrates i respectin què va passar el 27-S".

La Constitució, tutelada pels franquistes

L'endemà de la commemoració de la Constitució espanyola, Rufián ha deplorat un text que va ser fet sota tutela franquista, amb l'exministre de Franco Manuel Fraga Iribarne –el ministre que va dir allò de "la calle es mía"– entre els que la van redactar, i els sabres de l'exèrcit alçats. El cap de cartell d'ERC per a les eleccions espanyoles del 20-D ha carregat també contra la imposició dels blocs electorals en els mitjans públics que ha fet que l'entrevista s'hagi hagut de limitar a sis minuts: "Els criteris polítics estan per sobre de l'interès periodístic. És absurd. No té cap sentit". La Junta Electoral Central tombava a finals de la setmana passada el pla de cobertura electoral dels mitjans públics catalans perquè flexibilitzaven amb criteris periodístics el minutat dels blocs electorals imposats.

stats