Congrés de Diputats
Política 22/04/2021

García Castaño, l'investigat per la Kitchen que vol esbombar l'operació Catalunya

L'excap de la UCAO de la Policia Nacional sosté davant el Congrés que Fernández Díaz va ordenar perseguir Bárcenas

2 min
El comissari de la Policia Nacional Enrique García Castaño, en compareixença a la comissió Kitchen del Congrés

MadridLa diputada de la CUP Mireia Vehí suplica a la presidenta de la comissió sobre el cas Kitchen al Congrés que deixi acabar de parlar l’excomissari Enrique García Castaño, “que està sent molt interessant”. Pot semblar inimaginable l’escena, però el cert és que l’excap de la Unitat Central de Suport Operatiu de la Policia Nacional es mor de ganes de parlar de tot el que li plantegin els diputats: l’operació Catalunya, la xivatada del bar Faisán i les negociacions del PP amb ETA –“Sí, sí, senyories del PP”, celebra Jon Iñarritu, de Bildu; i Castaño s’hi suma subratllant que “no passa res, si s’ha aconseguit la pau!”

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En seu judicial, aquest excomissari vinculat a les clavegueres de l’Estat ha intentat parlar fins a tres vegades sobre l’operació Catalunya, però la Fiscalia li ha parat els peus, explica. “Estic com boig perquè algú m’autoritzi a parlar-ne, i del que vostès vulguin, perquè he de salvar la meva imatge”, es reivindica Castaño, veient la seva situació com a investigat a la Kitchen. No hi ha dubte que té ganes de parlar, a diferència de compareixents anteriors que s’han escudat en l’opacitat que permet la llei de secrets oficials sobre l’ús de fons reservats o la seva condició d’imputats. Castaño té tantes ganes de revelar informació que insta els diputats a parlar de determinades qüestions tot fent una cervesa.

Però només cal insistir-li una mica: explica que el 2013 hi va haver una reunió al ministeri de l’Interior amb presència d’un ministre i un secretari d’estat –probablement Jorge Fernández Díaz i Francisco Martínez– i multitud de càrrecs policials per parlar de l’operació Catalunya. L’objectiu era indagar sobre la possible corrupció de personalitats polítiques –“Res a veure amb l’independentisme”, assegura– i protegir persones com Fernández Díaz i els partits constitucionalistes. El PSC, el PP i Cs, explicita. De què? De possibles espionatges que no aclareix qui els podria fer. En la seva carpeta sobre Catalunya hi ha informació “sensible i delicada” sobre “fonts humanes” que proporcionen informació, afirma. Alguns mitjans han publicat que hi havia talps en sindicats de Mossos.

“Així es treballa a la Policia”

Castaño també va entrar al despatx de Fernández Díaz per gravar la conversa amb l’exdirector d’Antifrau Daniel de Alfonso –la de “La Fiscalia te lo afina”– i també va entrar a l’estudi d'art de l’esposa de l'extresorer del PP Luis Bárcenas sense ordre judicial. “Així es treballa a la Policia” i “Hi hauria d’haver més gent com Villarejo” han sigut alguns dels hits de la compareixença, en què ha lamentat veure’s “arrossegat” a problemes judicials per la Kitchen a causa de la “guerra interna” a la Policia Nacional, sobre la qual no vol parlar. Sí que ha deixat dit que l'expresident Mariano Rajoy, l'ex número 2 del PP María Dolores de Cospedal i Fernández Díaz n’estaven informats. Aquest últim va ordenar que hi participés l'excomissari José Manuel Villarejo, segons relata, però va puntualitzar que es perseguia la fortuna a l'estranger de Bárcenas, no pas ocultar corrupteles del partit. "Si estaven publicades!"

stats