Política 17/10/2018

La Generalitat lamenta que Borrell hagi trencat amb Flandes i no respecti la llibertat d'expressió

El departament d'Exteriors es compromet a "enfortir les relacions" amb el govern flamenc i belga

Ara
2 min
JOSEPBORRELL: "L'esquerra està pagant el seu discurs neoliberal"

BarcelonaEl govern de la Generalitat ha lamentat aquest dimecres que el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, hagi retirat l'estatus diplomàtic al delegat del govern flamenc a Espanya, André Hebbelinck. A través d'un comunicat, el departament d'Exteriors ha defensat que "és una obligació de tots els governs i les institucions" que formen part del projecte europeu "reforçar les relacions econòmiques, culturals, socials i especialment les diplomàtiques".

Segons el Govern, la decisió de l'executiu de Pedro Sánchez és contrària al principi de respecte al dret dels ciutadans i els seus representants electes a expressar la seva opinió lliurement. Borrell va anunciar ahir personalment al delegat de Flandes a Espanya que li retirava les credencials diplomàtiques després que el president del Parlament flamenc, Jan Peumans, lamentés en una carta i en un acte la setmana passada que l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell estigui a la presó, igual que la resta de presos polítics independentistes, i considerés que arran d'aquests fets Espanya era "incapaç de complir les condicions per formar part d'una Europa democràtica”.

Per això, la Generalitat ha expressat que seguirà treballant amb el govern de Flandes, coincidint a més amb el desè aniversari de la posada en marxa del Pla Catalunya-Flandes, "l’acord de col·laboració entre els dos governs per fomentar les relacions en diversos àmbits, que pròximament es concretarà en el programa de treball 2019-2020". "El Govern manifesta, alhora, la determinació a seguir consolidant i ampliant les relacions amb el govern belga, així com amb tots els governs i institucions europees", conclou la Generalitat.

Borrell: "Cap país que es respecti ho pot tolerar"

Borrell ha reconegut que s'ha obert un conflicte diplomàtic amb Flandes i aquest dimecres s'ha reafirmat en la seva decisió de trencar relacions. El ministre s'ha justificat i ha afirmat que "Espanya no pot permetre's que, una vegada i una altra, el president d'un parlament actuant com a tal digui que som un país que ha de ser expulsat de la Unió Europea". "Hem advertit tres vegades i a la tercera va la vençuda", ha expressat en declaracions als mitjans des dels passadissos del Congrés. Així, ha insistit que "cap país que es respecti ho pot tolerar".

stats