Política 09/03/2021

La Generalitat rebaixa a dos anys la petició de presó contra un activista per les protestes contra el consell de ministres del 21-D

Josant Valverde no haurà d'ingressar a la presó perquè la petició és de dos anys i no té antecedents

2 min
Concentració de suport avui a la Ciutat de la Justícia

La Generalitat ha rebaixat aquest dimarts les penes de presó que demanava a Josant Valverde, un activista independentista detingut durant les protestes per la celebració del consell de ministres a Barcelona el 21 de desembre del 2018. En el judici, que s'ha celebrat aquest dimarts, els lletrats de la Generalitat han retirat el delicte de desordres públics i han tret l'agreujant del delicte d'atemptat contra l'autoritat greu per les "contradiccions" en les declaracions dels Mossos implicats, segons ha informat el grup de suport al veí de Vilanova i la Geltrú.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al final, la Generalitat ha acabat demanant dos anys i multa pels delictes de lesions i danys, però com que no té antecedents no haurà d'ingressar a la presó perquè la Fiscalia també li demanava aquesta mateixa condemna per atemptat contra l'autoritat. Valverde s'ha assegut avui al banc dels acusats per haver propinat, suposadament, "cops de puny" al pit d'un dels agents i tirar a terra un altre agent, cosa que li va provocar lesions en un dels genolls, durant el tall de la ronda Litoral que van protagonitzar els CDR.

Durant la declaració, l'acusat ha negat haver agredit cap agent dels Mossos i ha assegurat que, després que els manifestants arribessin a un acord amb el cap del dispositiu per fer talls intermitents cada deu minuts, va ser reduït per un grup d'agents quan reclamava que es complís aquest acord. L'acusació de la Generalitat, que demanava quatre anys de presó, ha fet seva la petició de dos anys de la Fiscalia retirant el delicte de desordres públics.

El seu cas contrasta amb el d'Adrián Sas i Marcel Vivet, els dos últims militants independentistes que han afrontat un judici en el qual la Generalitat ha mantingut les penes de presó sense afegir-hi atenuants. Sas va ser condemnat a finals de novembre a tres anys i mig de presó per atemptat a l'autoritat i un delicte de lesions després que la Generalitat i la Fiscalia mantinguessin l'acusació. L'independentista de Vilafranca del Penedès havia estat jutjat per l'agressió a dos Mossos d'Esquadra durant el primer aniversari de l'1 d'Octubre, el 2018, una acusació que ell va negar en tot moment durant el judici.

Més elevada encara ha sigut la pena sol·licitada a Vivet. La Generalitat va demanar quatre anys, nou mesos i un dia de presó al noi de Badalona en el judici que es va celebrar a l'Audiència de Barcelona a finals de febrer i que ja està vist per a sentència. Vivet està acusat pel Govern i la Fiscalia de desordres públics, atemptat contra l'autoritat i lesions a un agent dels Mossos d'Esquadra. Els fets pels quals està processat van tenir lloc a la manifestació en forma de festa Holi a Barcelona el setembre del 2018, convocada per diverses organitzacions independentistes contra una marxa del sindicat policial Jusapol. A part de la Generalitat –que actuava com a acusació particular–, la Fiscalia va demanar per a ell cinc anys i mig de presó i 2.160 euros de multa.

stats