Política 13/11/2020

Gordó contradiu Osàcar i defensa que no va idear el presumpte blanqueig a Convergència

L'exgerent del partit afirma que l'extresorer l'acusa per intentar obtenir beneficis penitenciaris

Ara
3 min
L'exgerent de Convergència Germà Gordó, sortint de la Ciutat de la Justícia

MadridL'exgerent de Convergència Germà Gordó nega al jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ser el responsable d'haver ideat un sistema de blanqueig de capitals en petites quantitats al partit. Contradiu, doncs, el que va manifestar fa alguns dies l'extresorer de CDC Daniel Osàcar quan va decidir aixecar la catifa en aquesta peça separada del cas 3%, en la qual s'investiga si es blanquejaven diners de les comissions que presumptament haurien finançat irregularment l'extinta formació. Gordó ha declarat com a investigat aquest divendres des dels jutjats de Barcelona per videoconferència després que la seva compareixença es posposés fins a tres vegades.

El titular del jutjat d'instrucció número 5 li va atribuir la condició d'investigat a petició de la Fiscalia Anticorrupció, després que Osàcar l'assenyalés com a presumpte responsable de controlar el sistema de blanqueig anomenat pitufeo. "Era la persona que directament i personalment va idear aquesta operativa, la va planejar i en va dirigir la implementació", apunta el jutge De la Mata a la interlocutòria. Amb tot, Gordó ha desmentit tot el que va dir l'extresorer i ha negat haver fet una llista de membres i simpatitzants del partit que poguessin ser potencials donants de diners. Se n'ha assabentat per la premsa, ha dit, segons han informat fonts jurídiques a Europa Press.

Segons explica el magistrat, el modus operandi del blanqueig era que l'extresorer proposava als donants que efectuessin una donació de 3.000 euros al partit mitjançant un xec bancari nominatiu, a canvi de rebre la mateixa quantitat en diners en efectiu de procedència il·lícita, que es lliuraria a mà. Uns diners que els donants en principi rebutjaven rebre i que, per tant, es quedaven al partit. Osàcar va assegurar que després d'aquest circuit acabava entregant aquests diners a Gordó i l'exgerent ho ha negat.

Les fonts consultades han apuntat que l'exconseller de Justícia amb Artur Mas a la presidència de la Generalitat creu que Osàcar ha confessat una suposada dinàmica irregular al partit per aconseguir un millor tracte penitenciari. L'extresorer està en tercer grau, complint la condemna de tres anys i sis mesos de presó pel cas Palau. De fet, ha assegurat que té informació que Osàcar hauria demanat a dirigents del partit "arreglar d'alguna manera això" i que com que no va aconseguir ajuda, hauria optat per fer aquestes declaracions sobre uns fets que Gordó no reconeix.

La carta d'Artur Mas

Per apuntalar la seva defensa, el que va ser gerent de CDC s'ha cenyit a l'escrit que Mas va dirigir al magistrat instructor, així com a la roda de premsa que va oferir el mateix dia que Osàcar va declarar davant el jutge de l'Audiència Nacional. En aquesta carta, que precisament va aportar l'advocat de Gordó, l'expresident indicava que el responsable de finances de CDC (Osàcar) depenia jeràrquicament d'ell, com a secretari general, i no del gerent. En aquest sentit, si no va donar Mas cap instrucció relacionada amb les donacions "no la podia donar ningú", s'ha defensat Gordó.

En la seva declaració, Gordó ha explicat que ell com a gerent tenia competències en matèria de despeses i que el control absolut sobre els ingressos el tenia el responsable de finances. En aquest sentit, ha apuntat que el gerent no es feia càrrec de certes despeses del partit durant les campanyes electorals i que precisament a la del 2010 Osàcar, com a administrador general de la federació de Convergència i Unió (CiU), se'n va encarregar.

Com és habitual cada vegada que apareix alguna informació vinculada a les seves presumptes activitats irregulars o que ha de donar explicacions, Gordó ha fet una piulada a Twitter en què ha defensat la innocència: "Cel serè. Avui he tornat a demostrar que mai he fet res il·legal".

stats