Política 01/09/2021

El govern alternatiu del PSC també s'apunta a la moda de les convivències

Seran aquest dijous i divendres al Monestir de les Avellanes d'Os de Balaguer, on els socialistes presentaran el seu pla de govern

3 min
Membres del PSC, entre ells el seu líder, Salvador Illa, en la primera reunió del govern alternatiu

BarcelonaL'inici del curs polític català no només tindrà lloc als escenaris habituals com el Palau de la Generalitat, el del Parlament o les seus dels partits. El Govern va anunciar dimarts –tal com havia avançat l'ARA– que farà una jornada de convivència amb tots els seus consellers dissabte a la Vall d'en Bas. L'objectiu, enfocar el camí dels pròxims mesos i estrènyer llaços entre dos partits, ERC i JxCat, no sempre ben avinguts malgrat que ja fa una pila d'anys que governen junts. Aquesta idea de fer convivències també l'aplicarà el PSC, en el seu cas amb una sortida de dos dies del govern alternatiu a Os de Balaguer. De fet, els socialistes reivindiquen haver tingut la idea primer. Almenys sí que ho van comunicar abans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern alternatiu dels socialistes és l'executiu a l'ombra que va anunciar Salvador Illa al mes de juny, una estratègia d'oposició d'inspiració anglosaxona, ja que aquests shadow cabinets són habituals de veure, per exemple, al Regne Unit. Doncs bé, aquest gabinet alternatiu farà les seves pròpies convivències aquest dijous i divendres. Si el Govern d'Aragonès ha triat per dissabte el Centre de Cultura i Natura de la Vall d'en Bas, els socialistes han escollit el monestir de les Avellanes d'Os de Balaguer. Dos municipis, dues comarques i dues demarcacions diferents i a més de dues hores en cotxe de distància. Que ningú temi que puguin coincidir.

El PSC ja té elaborat el programa de les jornades, que, a diferència del Govern, serà de dos dies i sí que implicaran fer nit al lloc en qüestió. La benvinguda anirà a càrrec del líder parlamentari, Salvador Illa, que si no hi ha una sorpresa majúscula agafarà les regnes del partit definitivament en el congrés extraordinari que es farà a Barcelona el 18 i el 19 de desembre. La primera sessió de treball versarà sobre els pressupostos i comptarà amb la participació de Martí Carnicer i Miquel Salazar. Carnicer va ser en l'època del tripartit secretari d'Economia i, per tant, un dels màxims responsables de fer els comptes públics. Ara els socialistes són a l'oposició, però s'han ofert per negociar els números del 2022 amb el Govern. A les 19 hores del mateix dia hi haurà l'acte formal d'inici del curs polític, que, a part d'Illa, comptarà amb un fort accent lleidatà, amb Òscar Ordeig –primer secretari de la Federació del PSC de Lleida–, el regidor de la Paeria Fèlix Larrosa, la senadora Lorena González i la síndica d'Aran, Maria Vergés. "Dos dies tancats, analitzant l'inici del curs polític i traslladant les nostres inquietuds", resumia dilluns el mateix Illa sobre aquesta sortida en comunió.  

Divendres el protagonisme recaurà sobre el govern a l'ombra, que celebrarà la seva reunió. Un dels seus objectius és imitar les dinàmiques de funcionament del Govern de ple dret, així que aquell dia presentarà el seu pla de govern 2021-2023, un pla que l'executiu d'Aragonès encara té pendent de presentar i que té previst fer a finals de mes. Aquestes convivències tant del Govern com del PSC són d'inspiració valenciana. L'executiu valencià, liderat per Ximo Puig, ho ha fet en més d'una ocasió per fomentar la coordinació entre els tres socis: el PSPV, Compromís i Podem. En el cas valencià, els consellers marxen junts per passar tot un cap de setmana de reunions i avaluen si s'estan complint o no els compromisos del mandat.

Visita prèvia a Aragó

Un altre segell de l'oposició que ha fet fins ara Salvador Illa és haver portat la seva tasca més enllà de les fronteres de Catalunya. En els últims mesos s'ha reunit amb el lehendakari, Iñigo Urkullu; la presidenta balear, Francina Armengol, i el mateix Puig per tractar temes com el finançament autonòmic. Aquest dimecres ha viatjat fins a l'Aragó per veure's amb el president d'aquell territori, el també socialista Javier Lambán. Aquest dijous Illa ja posarà rumb cap a Os de Balaguer.

stats