El Govern assegura que es podran constituir totes les meses electorals

Unes 3.750 al·legacions encara estan a l'espera de resposta i Solé admet que serà "complicat" que es resolguin totes

i
Cesc Maideu
4 min
El pavelló Rubió i Ors, al barri Centre de Cornellà, és un dels grans espais condicionats com a col·legi electoral aquest diumenge a causa de la pandèmia.

El 14-F no quedarà cap mesa per constituir. Així ho assegura el conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, que ha informat aquest dissabte que el 99,9% de les meses tenen prou membres i el 66,6% tots els titulars i suplents al complet, unes dades que han portat el responsable de les eleccions a afirmar que "la totalitat de les meses es podran formar". Tot i això, el nombre de persones que han presentat al·legacions creix sostingudament a mesura que passen els dies. A hores d'ara, ja són més de 35.600 les objeccions que han rebut les juntes electorals de zona. Aquest divendres també s'ha sabut per primera vegada quin és el percentatge d'al·legacions que s'han acceptat, ja que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha informat que 23.300 objeccions han estat avalades pels àrbitres electorals, és a dir, el 65% de les persones que han al·legat no hauran de ser en una mesa. Encara en queden, però, unes 3.750 que estan pendents de resolució, un fet que implica que alguns membres de les meses no tindran resposta abans dels comicis. Sobre això, Solé ha afirmat que davant el silenci administratiu s'hauran de presentar igualment al centre de votació a primera hora del matí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Unes declaracions que coincideixen amb les ordres de la Junta Electoral Central (JEC). Ahir Santiago García, el president de la Junta de Barcelona, va apuntar que, arran del gran volum d'al·legacions, entre 2.000 i 3.000 no tindran resposta abans d'aquest diumenge. En qüestió d'hores, aquesta afirmació va obtenir resposta de la JEC. En una resolució, recorda a les juntes de zona que abans del 14 de febrer han de donar resposta motivada a totes les sol·licituds presentades per les persones designades com a membres de les meses electorals. Així, encara que els jutges electorals tinguin l'obligació legal de valorar totes les al·legacions, continua sent una incògnita si algunes acabaran amb silenci administratiu. Aquest divendres Solé ha afirmat que serà "complicat" que es resolguin totes les al·legacions abans dels comicis.

El coixí dels voluntaris

Tot i això, el Govern assegura que no hi haurà problemes per constituir les meses. L'executiu s'escuda en una "bossa suficient de suplents" que permeten que les eleccions "no estiguin en perill". "Tenim la certesa que es podran constituir totes les meses més enllà de les incidències habituals", ha reiterat Solé. Precisament, els suplents podran ser una eina d'urgència gràcies a una resolució de la JEC que autoritza que, en el cas que la seva mesa estigui constituïda, podran ser reubicats en d'altres que tinguin places vacants.

Ara bé, què passa amb els substituts que aquest dissabte encara estan rebent les notificacions per ser en una mesa? Segons Solé, hauran d'anar a primera hora al col·legi electoral i, si creuen que no poden ser en una mesa i han d'al·legar, es dirigiran al responsable del centre de votació i li exposaran els seus motius. En cas, per exemple, que no sigui necessària la seva presència perquè la mesa ja té els membres suficients, podrà deslliurar-se de fer-ho.

El 50% dels membres ja s'han fet un test d'antígens

Una altra de les dades amb les quals Solé s'ha mostrat satisfet és que el 50% dels membres de les meses s'han fet el test d'antígens que oferia el departament de Salut, exactament 29.687 persones. I d'aquestes només un 0,38% han donat positiu, un índex molt més baix que el de la població en general, que és del 5,45%. L'argument de Salut per explicar aquest biaix és que la gran part dels membres de les meses s'han fet una prova sense tenir símptomes quan, en canvi, la població en general se la sol fer quan té indicis del virus. Solé ha recordat que durant aquest dissabte els membres de les meses encara podran anar directament al seu CAP a fer-se un test d'antígens.

Tots els ajuntaments tenen el material de protecció

Una de les incògnites que planaven sobre la convocatòria electoral era si tot el material de protecció i prevenció que havia promès el Govern arribaria als centres de votació. Segons ha informat aquest dissabte el conseller d'Acció Exterior, "el 100% dels ajuntaments ja té tot el material necessari". A més, per millorar les condicions de seguretat, l'executiu ha anunciat que ha posat en marxa una aplicació per als mòbils que permetrà conèixer el nivell d'ocupació dels col·legis electorals durant la jornada del 14-F. Així, qui se la descarregui sabrà en directe quin és el nivell d'afluència al seu centre. Segons les dades del Govern, ja se l'han descarregat 10.000 persones. Amb totes aquestes mesures a punt per ser implementades, Solé ha afirmat que els col·legis electorals seran "espais plenament segurs".

Imatge d'alguns EPI i materials de protecció que s'utilitzaran a Barcelona en les eleccions de l'14-F.

Solé, però, també ha demanat responsabilitat a la població. Ha insistit que cal portar el vot preparat des de casa, anar amb mascareta en tot moment, mantenir les distàncies de seguretat, respectar les cues i el recorregut preestablert –s'entrarà i sortirà per llocs diferents– i, davant de qualsevol dubte, seguir les indicacions dels responsables de seguretat sanitària que hi haurà a cada col·legi electoral.

350% més de vot per correu

De les 284.706 persones que van sol·licitar el vot per correu –una xifra que suposa un 350% més que en els comicis del 2017–, fins a aquest dijous ja havien exercit el seu dret a vot un total de 265.647 persones. "Puc fer una valoració molt positiva d'aquesta modalitat de vot ", ha celebrat Solé, que ha apuntat que encara queda el recompte final de divendres i espera que la xifra creixi més.

Imatge de l'entrega del vot per correu.

D'aquesta manera, el Govern ha posat punt final a la preparació de les eleccions més insòlites, en les quals s'ha parlat més de com votar que a qui votar. Aquest diumenge estan cridades a les urnes 5.624.044 persones per elegir la configuració del nou Parlament de Catalunya.

stats