PROCÉS SOBIRANISTA
Política 07/03/2016

El Govern adapta les atribucions de Romeva a la suspensió del TC i apel·la genèricament a l'Estatut

El decret de Puigdemont es refereix a aquelles competències que té reconegudes la Generalitat, mentre pesi la decisió de l'alt tribunal

Roger Tugas
2 min
La diplomàcia catalana ha de tirar d’imaginació per fer-se present al món.

BarcelonaRaül Romeva ha deixat de ser des d'aquest dilluns conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència i ja és el titular de la cartera d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència. I és que ja s'ha publicat al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' el decret aprovat pel president del Govern, Carles Puigdemont, després del consell executiu de l'1 de març, quan es va optar per canviar la denominació per esquivar la suspensió del Tribunal Constitucional (TC), motiu pel qual ja és efectiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El decret, a més, concreta que el canvi de nom serà temporal "mentre el TC mantingui la suspensió" –el Govern ha demanat ja que s'aixequi–. Malgrat tot, el cert és que el decret també inclou canvis en l'àmbit de les atribucions de la conselleria. Així, admet que l'alt tribunal ha suspès les competències en "coordinació de l'acció exterior" i pel que fa a "les relacions exteriors i actuació de la Generalitat davant les institucions de la Unió Europea", però, en un sentit invers, Puigdemont afegeix dues atribucions més al departament.

De fet, el Govern va afirmar que no hi hauria canvis en les atribucions malgrat l'actuació del TC i que, en el decret signat per Puigdemont, es "ratifiquen les competències que tenia atribuïdes ja abans de la suspensió". El que fa, doncs, és ratificar les altres atribucions no suspeses i afegir-ne dues, referides genèricament a articles de l'Estatut sobre relacions exteriors.

Les noves competències de Romeva

Per una banda, Romeva gestionarà "les relacions de la Generalitat amb la Unió Europea, d'acord amb el capítol II del títol V de l'Estatut", el qual inclou ser informat per l'Estat de les reformes dels tractats europeus, participar en els posicionaments de l'Estat davant la Unió Europea (UE), participar en les delegacions espanyoles davant la UE, aplicar el dret de la UE a Catalunya, gestionar els fons europeus en matèries de la seva competència, tenir accés al Tribunal de Justícia de la UE i dirigir la delegació de la Generalitat davant la UE.

Al conseller també se li atribueixen les competències "derivades de l'aplicació del capítol III del títol V de l'Estatut". Aquestes són, en concret, impulsar la projecció de Catalunya a l'exterior i promoure els seus interessos, establir oficines a l'exterior, subscriure acords en l'àmbit de les seves competències, ser informat dels tractats internacionals que negociï l'Estat, cooperar amb altres regions europees, impulsar polítiques de cooperació al desenvolupament, participar en organismes internacionals com la Unesco i d'altres de culturals, coordinar les accions exteriors dels ens públics catalans i promoure internacionalment les associacions catalanes.

stats