XOC COMPETENCIAL
Política 19/07/2016

El Govern denuncia que l'Estat envaeix competències amb les subvencions per a programes d'atenció social

L'executiu torna a reclamar que es territorialitzi la donació del 0,7% social, tal com ha sentenciat en diverses ocasions el TC i el Suprem

Roger Tugas
1 min
Consumada la centralització: l’Estat assignarà el 0,7% de l’IRPF

BarcelonaLa Generalitat ha denunciat aquest dimarts un nou xoc competencial. En aquest cas, la consellera de la Presidència, Neus Munté, ha anunciat que el Govern plantejarà un requeriment d'incompetència davant l'executiu espanyol en relació amb la convocatòria de subvencions estatals destinades a la realització de programes d'interès general amb càrrec a l'assignació tributària de l'IRPF. Com a pas previ a la interposició d'un conflicte competencial formal al Tribunal Constitucional (TC), s'ha demanat un dictamen preceptiu del Consell de Garanties Estatutàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els programes finançats amb aquests recursos són actuacions d'atenció a persones de col·lectius desafavorits o en risc d'exclusió social. De fet, la Generalitat compta amb competències exclusives en matèria de serveis socials, voluntariat, menors i promoció de les famílies i, per això, tant el TC com el Suprem han sentenciat en diverses ocasions que l'Estat ha de territorialitzar la dotació pressupostària per finançar aquestes subvencions i transferir a Catalunya la part que li pertoca.

L'executiu espanyol, però, no ha atès fins ara aquestes demandes i, de fet, ha aprovat una llei que blinda la gestió centralitzada del 0,7%, motiu pel qual el Suprem ha donat la raó a l'Estat en una sentència recent.

stats