Debat de política general
Política 26/09/2022

El Govern ha complert amb un 40% del seu pla, segons un informe intern

El consell executiu abordarà dimarts el document i Aragonès el defensarà al debat de política general

2 min
Imatge d'arxiu d'una reunió del consell executiu.

BarcelonaEn plena disputa entre ERC i Junts sobre si s'està complint l'acord de legislatura o no, l'executiu català ha enllestit el segon informe que avalua el grau de compliment dels compromisos que va prendre la Generalitat al començament del mandat i que va incloure en el pla de govern. Segons l'informe, al qual ha tingut accés el diari ARA i que s'abordarà dimarts al consell executiu, el Govern ha executat un 40,55% del seu pla, en el qual es van incloure 782 mesures i 702 submesures. Un percentatge que Aragonès mencionarà durant el debat de política general que comença dimarts al Parlament i del qual traurà pit, ja que des de Palau es considera que és un xifra a destacar tenint en compte que no s'ha arribat a l'equador de la legislatura. "Malgrat el soroll i l'aparença de discrepàncies, el Govern va fent sense parar", sostenen fonts de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'informe hi participen tots els departaments de la Generalitat aportant les seves dades i, per tant, el Govern n'és l'autor. Les dades s'articulen a partir de les quatre transformacions que Aragonès va fixar per al seu mandat. La més avançada és la transformació verda, amb un 43,7% de mesures implementades, seguida de la transformació social (41,4%) i la democràtica (36,7%). La més endarrerida seria la feminista, que se situa en el 34,1%.

Totes les dades es bolcaran a internet i els ciutadans podran consultar mesura per mesura i justificació per justificació. Per posar un exemple, la Generalitat considera que s'han complert en un 40% els objectius en relació amb la "resolució democràtica del conflicte polític", comptant les dues taules de diàleg que s'han celebrat i la posada en marxa de l'Acord Nacional per l'Amnistia i l'Autodeterminació. Una de les xifres més elevades de l'informe és el 48% que se li dona a l'objectiu d'"enfortir el model d'escola catalana", que inclou la posada en marxa de la gratuïtat progressiva del P2 que tot just ha començat aquest curs. Entre els percentatges més baixos d'avenç hi ha la millora de l'ocupabilitat de les persones, que se situa en el 23,3%.

Aquesta és la segona onada de l'informe. En la primera, feta pública el maig passat quan es va complir el primer aniversari del gabinet d'Aragonès, se situava el compliment en el 33,9%. Aleshores l'ARA va publicar el seu propi índex, l'ARA Control, que situava el percentatge una mica per sota, en el 28,6%.

Tots els departaments

L'informe mesura l'avenç del Govern en tots els fronts i, per tant, tots els departaments siguin de Junts o d'ERC estan interessats que les xifres siguin bones. En definitiva, no és un obstacle remar en la mateixa direcció. Tanmateix, no resol el contenciós que mantenen ERC i Junts sobre si l'executiu està complint o no amb l'acord de govern. La major part del document fa referència a mesures sectorials, mentre que Junts té queixa sobretot del front nacional, ja que considera que no s'hi està avançant –un fet que els republicans no comparteixen–. Resumint, els dos socis haurien de poder compartir totes les xifres que s'hi recullen menys la de la resolució del conflicte polític.

stats