Política 07/05/2019

El Govern retira oficialment la Creu de Sant Jordi a Núria de Gispert

Mertixell Budó afirma que el tuit de l'expresidenta del Parlament "va ser un error desafortunat"

Núria Orriols
2 min
La comissió 
 Pel dret a decidir crida tres pares de la Constitució

BarcelonaTal com va anunciar ahir, el Govern ha aprovat aquest dimarts la modificació del decret de nomenament de les Creus de Sant Jordi i ha retirat el guardó concedit a l’expresidenta del Parlament Núria de Gispert. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha dit que “el Govern considera que el tuit de Gispert va ser un error desafortunat i que ella mateixa el va esborrar”.

Budó ha afegit que el Govern no ha fet una reflexió sobre els criteris amb què es donen les Creus de Sant Jordi després de la polèmica sobre De Gispert, sinó que en la reunió del consell executiu d'aquest matí només s'ha decidit modificar la concessió a l’expresidenta del Parlament. De fet, la portaveu del Govern considera que la polèmica no té res a veure amb la manera com el Govern atorga les Creus de Sant Jordi. Sobre els motius que han portat a l’expresidenta del Parlament a renunciar al guardó, Budó no ha volgut entrar-hi i ha dit que se li hauria de preguntar a ella, tot i que ha afegit que l'executiu català ha estat d'acord amb la renúncia de De Gispert.

Per a Budó, el fet que De Gispert posés a disposició el càrrec i no hi renunciés directament és un “matís lingüístic”, i que la carta de l’expresidenta del Parlament es va entendre des del Govern com una renúncia a la Creu de Sant Jordi. "Li agraïm a De Gispert que hagi reflexionat entorn del seu tuit. La seva renúncia l’honora i allunya la polèmica", ha afirmat la portaveu del Govern.

Aquest dilluns, l'expresidenta del Parlament va anunciar que posava a disposició del Govern la seva renúncia a la Creu de Sant Jordi i va lamentar la polèmica generada pel seu "maleït tuit". Pocs minuts després, la mateixa consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va fer un tuit en què acceptava la renúncia de De Gispert i valorava el gest de l'expresidenta, al mateix temps que avalava "la seva trajectòria de compromís a les institucions de Catalunya".

Després de rebre la Creu de Sant Jordi, l'expresidenta del Parlament va fer una comparació al Twitter entre Juan Carlos Girauta, Enric Millo, Dolors Montserrat i Inés Arrimadas amb porcs. Posteriorment, De Gispert va esborrar el tuit i es va disculpar. L'oposició va reclamar al Govern que li retirés la condecoració. En un primer moment l'executiu va demanar tancar la polèmica perquè De Gispert ja havia demanat perdó, però finalment li ha retirat després que ella posés la Creu de Sant Jordi a disposició.

stats