POLÍTICA
Política 30/11/2012

Sáenz de Santamaría a Mas: "Sigui molt conscient de les prioritats a l'hora de triar socis"

Davant un eventual acord CiU-ERC adverteix que la Generalitat "ha de complir els plans d'ajustament". Interpreta que els resultats del 25-N són un mandat a Mas perquè se centri en la crisi i abandoni el procés sobiranista

Ara
2 min
La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va remarcar ahir que parlarà amb Brussel·les per consensuar un impost bancari.

MadridUn eventual acord entre CiU i ERC no és un escenari que faci cap gràcia al govern espanyol. No fa cap gràcia i el descol·loca, tenint en compte que per l'executiu de Mariano Rajoy el desafiament sobiranista es va acabar amb la patacada de CiU. "Si un es presenta a les eleccions amb 62 diputats i acaba amb 50, alguna cosa ha passat", ha argumentat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que eludeix l'ascens d'ERC i del sobiranisme parlamentari i interpreta que els resultats del 25-N són una "crida" a Mas perquè se centri en la crisi i s'oblidi del procés d'autodeterminació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però sigui com sigui, davant l'eventualitat d'un acord sobiranista CiU-ERC ha advertit Mas: "Sigui molt conscient de les prioritats a l'hora de triar socis". Avisava així que la Generalitat "ha de complir els plans d'ajustament" i el dèficit imposat per l'Estat a Catalunya, com a les altres comunitats autònomes de règim comú.

L'anàlisi del 25-N

Pel govern espanyol, les eleccions del 25-N han servit perquè CiU entengui, a criteri seu, que la societat ha fet una crida perquè el Govern se centri en la sortida de la crisi. Sáenz de Santamaría ha evitat fer referència a l'increment del sobiranisme en els comicis i ha advertit de nou que "per davant de qualsevol cosa hi ha la situació financera dels catalans". "Vull fer una crida, especialment a Catalunya, perquè prioritzin la sortida de la crisi, que ha de centrar esforços de tots. "Els resultats estan allà i cal saber llegir molt bé el missatge que donen els ciutadans", ha insistit.

Sobre la referència que ha fet Mas aquest divendres a la minoria més "espanyolista" del Parlament, Sáenz de Santamaría ha respost: "Les dades són les que són. No sé a qui es refereix quan parla d'espanyolistes. La majoria de catalans se senten catalans i espanyols". "Els resultats estan allà i cal saber llegir molt bé el missatge que donen els ciutadans", ha insistit. "Quan es cultiven determinats resultats, el més coherent i sincer en política és fer una anàlisis freda i objectiva", ha considerat, i ha afegit que "si un es presenta a les eleccions amb 62 diputats i acaba amb 50, alguna cosa ha passat".

Liquiditat garantida

Després que la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, advertís que un pacte CiU-ERC posaria en risc la liquiditat de la Generalitat, la vicepresidenta espanyola l'ha garantit per una qüestió de lleialtat institucional i ha recordat que la Generalitat ha "rebut" del govern espanyol enguany "més de 13.000 milions entre el fons de liquiditat, el pagament a proveïdors i els avançaments".

stats