Aragonès assistirà finalment a la Conferència de Presidents per abordar els efectes de la guerra a Ucraïna

Sánchez aposta per crear una "reserva de béns estratègics" i demanarà a les comunitats redoblar esforços

4 min
El president Pere Aragonès, aquest dijous amb la consellera Violant Cervera i el cònsol d'Ucraïna, Artem Vorobiov

BarcelonaEl president Pere Aragonès assistirà finalment a la Conferència de Presidents autonòmics que se celebrarà aquest diumenge a l'illa de La Palma. Així ho ha anunciat aquest dijous en roda de premsa, argumentant la necessitat de "treballar en tots els espais" davant la situació d'"excepcionalitat" derivada de la guerra a Ucraïna. En aquest sentit, ha reclamat que la trobada sigui un espai de "treball, coordinació i acords" en relació amb l'acollida de refugiats ucraïnesos i l'impacte econòmic derivat de la invasió russa. "Esperem que hi hagi capacitat de decisió i que no sigui un espai merament informatiu", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern espanyol hi arribarà, però, amb una proposta d'acord. L'esborrany avançat per El Mundo i al qual ha tingut accés l'ARA planteja que totes les administracions redoblin esforços en matèria de cooperació, acollida, ciberseguretat, energia i per pal·liar l'impacte socioeconòmic que ja produeix la inflació. No entra en gaires detalls, però hi ha un punt en el qual es planteja la creació d'una reserva de "béns considerats estratègics" per garantir el subministrament de serveis essencials. L'objectiu és augmentar "l'autonomia estratègica" i s'insta les comunitats autònomes a reforçar inversions en semiconductors, emmagatzematge, minerals essencials, bateries, 5G, intel·ligència artificial, centres de dades i principis actius de medicaments essencials.

L'executiu es fa seva la recomanació de l'alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, de reduir l'ús de la calefacció, encara que posteriorment matisés que no anava dirigida als espanyols. La Moncloa insta les administracions públiques a "conscienciar el conjunt de la ciutadania i els sectors productius sobre la importància de l'estalvi energètic a través de mesures com l'incentiu d'un ús més racional dels vehicles privats o una moderació de l'ús de l'energia dedicada a la climatització".

L'excepcionalitat de la situació

Serà el primer cop en deu anys que un cap del Govern assisteix de manera presencial en aquest fòrum autonòmic, per bé que tant l'expresident Quim Torra com el mateix Aragonès hi havien participat de manera telemàtica en reunions relacionades amb la pandèmia. Com va passar amb la crisi sanitària, la invasió russa a Ucraïna també ha generat una "situació excepcional", ha destacat Aragonès, que ha justificat així el fet d'haver-se replantejat la seva absència a la cimera. La Conferència de Presidents estava convocada inicialment per al divendres 25 de febrer, però va quedar ajornada per l'esclat de la guerra.

Fins ara Aragonès havia declinat assistir-hi perquè considerava que només serviria per fer una "foto" i una "valoració" sobre la pandèmia i els fons europeus sense "cap punt d'acord". "No és gaire útil", va arribar a dir. En els últims dies, però, ja havia obert la porta a canviar d'opinió si la trobada era per "coordinar" la resposta entre administracions a les conseqüències de la guerra. "Quan això impacta en el rebut de la llum de totes les famílies, quan les empreses aturen la seva producció i quan ja estem des de fa dies compromesos amb l'acollida de persones refugiades, davant d'aquesta situació serem a tot arreu", ha conclòs aquest dijous.

Aragonès ha enviat aquest matí una carta al president espanyol, Pedro Sánchez, per confirmar-li la seva assistència després de diversos contactes els últims dies entre la Generalitat i la Moncloa. I ha fet pública la seva decisió després de visitar l'Alberg Barcelona Xanascat, on ja hi ha refugiats ucraïnesos, juntament amb la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i el cònsol d'Ucraïna, Artem Vorobiov. Com recull en la missiva, el president ha explicat que aquest diumenge a La Palma demanarà que es creï "un fons específic" per donar resposta a les necessitats de l'acollida i ajudar a pal·liar els problemes econòmics derivats de la guerra. "És el moment de mesures valentes", ha dit. Pel que fa al flanc econòmic, també ha avançat que reclamarà "mesures concretes" per mitigar l'impacte de l'augment del preu de l'energia sobre les empreses i les famílies catalanes.

El Govern continua prioritzant el diàleg bilateral

Tant el PSOE com el PSC havien reclamat amb insistència la presència d'Aragonès a la Conferència. "Prou excuses, senyor Aragonès [...]. ¿M'està dient que tota la resta de presidents autonòmics no van a La Palma a treballar? Que només hi van a fer fotos? Que hi van a fer turisme? [...] Faci el favor, sisplau, d'anar a La Palma", li va dir aquest dimecres al Parlament el líder dels socialistes catalans i cap de l'oposició, Salvador Illa. El president li va respondre que no hi aniria si era una Conferència "buida", però aquest dijous ha posat en valor el fet que el govern espanyol hagi inclòs a l'ordre del dia un punt específic, i que serà central, sobre els efectes del conflicte a Ucraïna. Fonts de Presidència, a més, expliquen que la Moncloa ha mostrat la seva predisposició a fer que la trobada serveixi per acordar i prendre decisions.

En un missatge a Twitter, Illa ha celebrat que Aragonès "rectifiqui" i assisteixi a una trobada en què es tractaran "qüestions que interessen els catalans. "Hauria sigut un error deixar la cadira buida. Hem d'estar al costat d'Ucraïna i treballar junts per afrontar aquesta crisi", ha afegit. El cap de l'executiu, en tot cas, ha volgut aclarir que "la posició del Govern és coneguda" pel que fa al diàleg amb l'executiu estatal, amb el qual prioritza una relació bilateral. En la carta enviada a Sánchez, el president remarca que la seva participació és excepcional i que "en cap cas s'ha d'entendre com un pas en la normalització de les relacions entre l'Estat i Catalunya", perquè "continua la repressió i estem lluny de resoldre el conflicte polític". Segons expliquen des de Presidència, de fet, Aragonès assistirà a la jornada de treball de diumenge però no als actes previs de dissabte a la nit, previsiblement, a la recepció amb el rei Felip VI.

stats