Política Govern 12/09/2023

Aragonès respon a l'ANC: "Una DUI no serviria de res ara mateix"

El president qüestiona la idea de la llista cívica de l'entitat pel risc d'"incrementar" el nombre de candidatures independentistes

3 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el missatge institucional de la Diada d'enguany.

Barcelona"La independència no es fa només desitjant-la molt fort". El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha respost així a l'ANC un dia després de la Diada, en què l'entitat va reclamar circumscriure la negociació amb el PSOE a la independència i que el Parlament aixequi la declaració unilateral del 2017. "No és una qüestió de proclamar-la i prou [...]. Podem sortir al balcó 15 vegades. La qüestió és com es fa efectiva i cal reconeixement internacional", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio. "Una DUI no serviria de res ara mateix si no va acompanyada d'un reconeixement internacional", ha reblat. El mateix argument ha utilitzat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en roda de premsa després del consell executiu: "El Govern aposta per la via de la negociació per assolir un referèndum acordat amb reconeixement internacional perquè les coses es puguin fer bé". La contrarèplica de la presidenta de l'Assemblea, Dolors Feliu, no ha trigat a arribar. "El reconeixement internacional vindrà quan Catalunya es reconegui", ha dit, entrevistada a Ràdio 4 i Rac 1.

Aragonès, que ha receptat "esforç col·lectiu i grans majories" per tirar endavant el Procés, també ha recelat de la idea de la llista cívica que l'Assemblea pretén presentar a les pròximes eleccions catalanes. "Si volen presentar una llista, que la presentin, però no sé si el que li convé ara al moviment independentista és incrementar el nombre de candidatures", ha dit, i ha afegit que "la gent que va participar a la manifestació [de la Diada] no la podem encasellar en una sola candidatura". Plaja també s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió i ha dit que si l'ANC vol impulsar una llista cívica, “endavant”, però ha qüestionat l'aposta de l'entitat per entrar al Parlament: “Sobta el canvi de rumb de l’entitat, perquè fins ara mai volia fer política des de les institucions”.

Per contra, ha reivindicat el paper d'ERC a l'hora d'acabar amb la repressió –ha citat la concessió dels indults– i ha destacat la necessitat de continuar avançant cap a l'amnistia com a "punt de partida" per a la resolució del conflicte amb l'Estat, que passa per un referèndum "reconegut per la comunitat internacional", ha insistit. "Si no, serà molt difícil". Tot i això, Aragonès ha admès que encara no ha començat ni tan sols la negociació formal per a l'amnistia i que en les últimes setmanes no ha tingut cap conversa amb el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez.

En l'entrevista, el president ha evidenciat la desunió independentista en l'escenari actual, i ja no només amb l'ANC, sinó també amb Junts. Malgrat que ha reiterat la crida als de Carles Puigdemont per sumar esforços en la negociació de la investidura a l'Estat, no s'ha estat de recordar que a parer d'Esquerra l'amnistia no hauria d'incloure Laura Borràs pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes, en la línia del que aquest Onze de Setembre va defensar Òmnium Cultural. "L'amnistia va sobre fets, no sobre persones", ha dit, i ha afegit: "No pot cobrir casos de condemnes de corrupció que no tenen a veure amb l'1-O".

Alhora, ha tret ferro als xiulets i als crits de "Govern dimissió" que va rebre en algun moment de la manifestació de la Diada. "Cap mena de problema [...]. Això va amb el càrrec", ha dit, i ha assegurat que van ser "episodis molt aïllats" al llarg d'un recorregut en el qual "molta gent" se li va acostar per donar-li "ànims" o fer-se fotografies amb ell. De la mateixa manera s'ha expressat posteriorment Plaja, que ha minimitzat les desqualificacions que va rebre el president per part de grups reduïts de manifestants. "Un any més centenars de milers de persones van sortir al carrer en un ambient de festa i reivindicació i és normal que hi hagi crits puntuals i aïllats d'alguns manifestants que s’emmarquen en la llibertat d’expressió".

La Moncloa veu l'independentisme "debilitat"

Per la seva banda, la Moncloa creu que la manifestació de la Diada ha demostrat la "pèrdua" de suports de l'independentisme i el triomf de la via del diàleg que propugna el govern espanyol. Fonts de l'executiu estatal treuen pit que hi hagi hagut una "baixada de la crispació i la tensió política".

stats