Política Govern 16/04/2022

Illa convida el PP de Feijóo a afegir-se a l'acord per modificar la llei de política lingüística

El líder del PSC planteja que el català hauria de tenir a Catalunya el mateix tractament que el gallec a Galícia

ARA
3 min
El líder del PSC, Salvador Illa

El líder del PSC, Salvador Illa, ha convidat el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, a sumar-se a l'acord per modificar la llei de política lingüística a Catalunya, que blinda el català com a llengua vehicular a l'escola però reconeix per primera vegada el castellà com a llengua d'ensenyament. "Si un proclama que hi ha canvis d'orientació i que el lideratge del senyor Feijóo és diferent del de Pablo Casado, a mi m'agradaria que això es corroborés amb fets. L'ocasió és aquesta. ¿O és que el català a Catalunya ha de tenir un tractament diferent del del gallec a Galícia?", ha argumentat Illa en una entrevista amb l'agència Efe, al·ludint a les polítiques promogudes pel president gallec des de la Xunta. Al sistema educatiu públic de Galícia s'imparteixen les mateixes hores en gallec que en castellà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Parlament votarà el 28 d'abril la proposta de reforma de la llei de política lingüística acordada pel PSC, ERC, JxCat i En Comú Podem, un acord del qual la formació de Carles Puigdemont es va despenjar després dels retrets de les principals entitats sobiranistes, que denuncien que aquesta modificació suposarà enterrar el sistema d'immersió lingüística a les escoles catalanes. Segons Illa, l'acord és positiu perquè "adequa la llei a la realitat" i no hi ha motiu perquè el PP, que "va ser clau en els pactes de política lingüística que va haver-hi a Catalunya", no s'hi afegeixi, encara que el PPC que lidera Alejandro Fernández ja ha dit que hi votarà en contra.

Illa ha insistit a fer una crida als populars perquè validin la llei: "Si estan per la defensa del català a l'escola, sumin-s'hi, perquè objectivament la modificació que es planteja reconeix el castellà com a llengua d'aprenentatge. En termes objectius, des d'aquest punt de vista, no crec que hi puguin estar en desacord". En qualsevol cas i sigui quina sigui la postura final del PPC i Junts –que ha condicionat el seu suport al fet que altres entitats se sumin al consens–, Illa ha al·legat que ja "hi ha una majoria suficient" per tirar endavant el canvi legal acordat. Tanmateix, ha emplaçat JxCat a ser "seriós" i "complir amb el que s'ha signat", independentment del posicionament que acabin adoptant entitats com l'ANC o Òmnium Cultural.

L'exministre ha rebatut les crítiques dels sectors que sostenen que l'acord posa en risc el català reconeixent el castellà com a llengua d'ensenyament i ha advertit que les actituds dels que "confonen la defensa del català amb l'atac al castellà" van en detriment de l'ús social de la llengua. "Cal tenir altura de mires, coratge i generositat. El millor servei que podem fer a la llengua catalana és despolititzar-la", ha afirmat. En aquest sentit, ha demanat al Govern de Pere Aragonès i als partits que li donen suport que siguin "autoexigents" a l'hora d'analitzar el declivi de l'ús social del català. "L'ús del català ha retrocedit. Per què no ens preguntem per què? Per què no ens preguntem si es podrien haver fet unes polítiques diferents des del govern de la Generalitat?", ha reflexionat.

Aquest treball d'autoavaluació de la Generalitat, segons Illa, s'hauria d'acompanyar de més esforç per part del govern espanyol per promocionar les llengües cooficials com una "riquesa" en el conjunt d'Espanya. Illa ha ressaltat que aquesta és, precisament, una de les feines que està fent el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta. Precisament, un dels àmbits en els quals el govern espanyol està treballant per buscar un acord amb la Generalitat que millori la protecció del català és la taula de diàleg, que continua a l'espera d'una data per a la reunió que estava prevista per a "principis d'any". 

stats