Guanyem Badalona ofereix els seus vots al PSC per desbancar Albiol però descarta entrar al govern

L'exformació de Dolors Sabater denuncia que els socialistes no respecten un “preacord” per a un executiu col·legiat

3 min
La portaveu de Guanyem Badalona, Nora San Sebastián, en una imatge recent

BarcelonaEl grup municipal de Guanyem Badalona en Comú ha anunciat que facilitarà la investidura del socialista Rubén Guijarro perquè prosperi la moció de censura contra l’actual alcalde, Xavier García Albiol, però ha descartat entrar al futur govern de coalició, com demanen la resta de partits de l’oposició. La formació municipalista ha criticat que “no hi ha prou confiança” amb els socialistes després que aquest dimarts se celebrés la primera reunió formal a cinc bandes, juntament amb ERC, Badalona en Comú i Junts. Segons Guanyem, en els contactes previs s’hauria preacordat amb el PSC una estructura de govern que els socialistes ara no haurien ratificat en aquesta primera trobada amb la resta de grups.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu del grup municipal de Guanyem, Nora San Sebastián, ha denunciat que en l’actual context “no es donen les condicions per fer una coalició de govern amb el PSC”. Tot i això, la líder de Guanyem ha revelat que sí que garantiran tant la investidura de Guijarro com la futura estabilitat del govern que puguin acabar configurant els socialistes. L'exformació de Dolors Sabater ha justificat el seu rebuig a entrar a l'executiu perquè havien acordat "amb interlocutors validats pel PSC una proposta d’estructura de govern col·legiat i compartit" que havia sigut validada per les bases en una assemblea que va durar més de quatre hores aquest diumenge i que l'equip negociador dels socialistes hauria refusat aquest dimarts.

Ara ningú discuteix que l'alcalde del nou govern hauria de ser Guijarro, però des de Guanyem reclamaven que hi hagués un "lideratge compartit" i van plantejar la creació d'una vicealcaldia per a Guanyem. L'alcaldable, però, va rebutjar aquest dimarts la idea plantejada per Guanyem i va titllar de "frivolitat" que la negociació s'iniciï plantejant una vicealcaldia. "El moment a Badalona és prou greu per no pensar en personalismes, en càrrecs o en cadires", va etzibar l'alcaldable socialista.

“S’ha estat negociant en fals, i aquestes passes en fals han generat una crisi de confiança que no deixa cap marge per negociar l’entrada de Guanyem al govern Guijarro”, ha explicat l’equip negociador de Guanyem. Davant d’aquest escenari, l’assemblea dels municipalistes ha donat llum verda als regidors perquè donin suport “a qualsevol candidat” que presenti la moció de censura, però sempre de fora del govern. Així, el president del grup municipal, Toni Flores, ha deixat clar que “el PSC pot comptar, sense cap mena de condició, amb els vots de Guanyem per fer el relleu a l’alcaldia i, per descomptat, per aprovar propostes que beneficiïn la ciutat”.

La resta de l'oposició debat quin rol tenir

L'anunci de Guanyem Badalona sobre la seva voluntat de no entrar a formar part del govern que sorgeixi de la moció de censura a Xavier Garcia Albiol no atura les negociacions de la resta de partits. ERC, comuns i Junts no s'han pronunciat obertament sobre quin serà el seu paper i decidiran en les pròximes hores si decideixen sumar-se al nou govern o si, com Guanyem, sustenten el govern des de l'oposició. Els comuns, que ja van governar amb el PSC abans del retorn d'Albiol, han agraït la "generositat" de Guanyem per possibilitar la moció de censura. La seva líder, Aïda Llauradó, ha exposat a l'ACN que les converses per negociar un govern d'unitat continuen ara sense la formació municipalista, però no ha aclarit en quin lloc serà Badalona en Comú.

També des d'ERC han celebrat que l'anunci de Guanyem permeti assegurar la fi del govern del PP a Badalona: "Albiol té els dies comptats", ha etzibat el portaveu republicà, Àlex Montornès, a la mateixa agència. "És una molt bona notícia", ha assegurat, alhora que ha opinat que no veu problema en què la "majoria d'esquerres" es pugui acabar visibilitzant amb "acords d'estabilitat". Per la seva banda, Junts celebrarà una assemblea aquest dimecres per decidir quin paper pot tenir el regidor David Torrents en el pròxim govern. Torrents ha destacat que més enllà de quants partits acabin formant el govern, és important que hi ha l'acord de setze regidors per "arribar a acords profunds" de mandat.

stats