Política 23/01/2016

CDC i ERC marquen distàncies amb el PSOE per investir Pedro Sánchez

Homs: "No hi puc votar a favor, ni tan sols abstenir-me, amb els elements que tinc sobre la taula"

Ara
2 min
Felip VI i Francesc Homs aquest dimecres a la Zarzuela / EFE

BarcelonaPerquè un eventual govern d'esquerres a l'estat espanyol tingués possibilitats d'èxit, el PSOE necessitaria –com a mínim– aconseguir una abstenció d'Esquerra Republicana i Democràcia i Llibertat (DL) al ple d'investidura del Congrés. De moment, el PSOE, que abans haurà de decidir si accepta obrir negociacions formals amb Podem com li ha demanat Pablo Iglesias, no compta amb el suport de les dues formacions independentistes catalanes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dissabte, el portaveu de DL a la cambra baixa espanyola, l'exconseller Francesc Homs, ha admès que la seva coalició –liderada per CDC– se sent "molt allunyada" d'una eventual entesa amb els socialistes. En declaracions al programa 'Via lliure', de RAC1, el dirigent nacionalista ha afirmat: "No puc votar a favor de Sánchez, ni tan sols abstenir-me, amb els elements que tinc sobre la taula". Segons ha explicat, de moment ningú els ha dit "ase ni bèstia per entaular cap mena de negociació". DL va aconseguir vuit diputats al Congrés en les eleccions del 20 de desembre.

Fa 15 dies, just l'endemà de fer un pas al costat i cedir pas a la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, Artur Mas va fer d'ullet al PSOE. Davant dels quadres de Convergència, va assegurar: "No ens convé un executiu de Rajoy". El líder nacionalista va deixar clar que no serien equidistants i va tancar la porta a un govern del PP, amb un eventual suport de Ciutadans. Aquest divendres Mariano Rajoy va admetre que la suma del centredreta espanyol no és suficient (sense el concurs del PSOE) i, per tant, va declinar l'oferiment del rei Felip VI d'intentar formar govern.

No oblidar el referèndum

A les "Olimpíades de la tàctica política" que s'han viscut a Madrid durant les últimes hores –en paraules d'Homs– s'hi suma el fet que Pablo Iglesias ja no consideri el referèndum d'autodeterminació a Catalunya com una línia vermella per dialogar amb els socialistes. "Tot això no és seriós", ha conclòs el dirigent de DL.

En uns termes semblants s'ha expressat, al mateix programa radiofònic, el portaveu d'Esquerra al Congrés, Joan Tardà. "La prova del cotó fluix d'un govern progressista i d'esquerres és reconèixer la sobirania del poble català", ha avisat el republicà. Tardà, però, és escèptic sobre les possibilitats que els grans partits espanyols, els que tenen la clau de la governabilitat, acceptin el referèndum: "Molt sospito que haurien de tornar a néixer per canviar d'opinió", ha dit.

Tardà també ha avançat que es reuniran amb els representants d'En Comú Podem, la formació que va guanyar els comicis el 20-D a Catalunya, a petició del seu cap de files, Xavier Domènech.

stats