Política 06/07/2019

Iceta, irònic amb ERC i JxCat: "Es retreuen els pactes amb el PSC que ells mateixos fan a la localitat veïna"

El líder del PSC els reclama que abandonin els discursos "hipòcrites i contradictoris"

Aleix Moldes
2 min
Miquel Iceta durant la roda de premsa d'aquest dimarts, l'endemà d'anunciar que opta a liderar el PSC / CÈLIA ATSET

Barcelona"Aquests dies no me'n sé avenir", ha començat dient el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, al valorar els resultats de les eleccions municipals del 26 de maig. "Sento uns partits criticar-ne uns altres perquè fan uns pactes que els partits que els critiquen també fan a la localitat veïna", ha prosseguit com si es tractés d'un monòleg humorístic davant dels consellers nacionals del partit. El PSC surt reforçat dels pactes postelectorals i l'última gran victòria del partit ha arribat a la Diputació de Barcelona, amb un acord amb JxCat que ERC s'ha afanyat a criticar contundentment. "Hem de ser més conscients de les coses i no criticar als altres el mateix que nosaltres fem en altres municipis o la gent tendirà a desconfiar més de la política", ha retret als republicans en referència als pactes amb el PSC a Sant Cugat del Vallès, Figueres i Tàrrega, entre altres municipis.

"Són discursos hipòcrites, contradictoris i que no s'aguanten amb la realitat", ha subratllat el primer secretari socialista, que ha instat els dirigents de JxCat i d'ERC a "respectar les regles del joc democràtic". Les mateixes, ha dit, que també han fet que el PSC hagi perdut alcaldies tot i haver sigut la força més votada a Tarragona, la Seu d'Urgell o Palafrugell, entre altres ciutats del país. "Tot el nostre suport als companys que han sigut els més votats però que no governen, i tot el respecte a les regles del joc quan ens beneficien i quan ens perjudiquen", ha destacat, i ha apuntat que, en canvi, hi ha altres partits "que només accepten com a democràtics els resultats quan els són favorables".

"Si volem que creixi la cultura democràtica, els primers obligats a comportar-se amb respecte són els responsables polítics", ha insistit, abans de preguntar-se: "¿O és que no era sectari intentar evitar la presència del PSC en almenys una diputació del país, quan el PSC és la primera força política a Barcelona?"

Els socialistes, que feia dies que avançaven en un acord a la Diputació de Barcelona amb JxCat i sense ERC, van aconseguir arrencar el compromís definitiu dels postconvergents aquest divendres a la tarda. I això que al matí els dirigents de JxCat s'havien reunit amb els d'Esquerra per explorar si encara era possible l'acord. A la tarda, tot i que tenien una nova trobada prevista, JxCat ja no s'hi va presentar i va comunicar per telèfon als republicans que optaven per un pacte amb el PSC que molt probablement donarà la presidència de l'ens supramunicipal a l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín.

En el consell nacional d'aquest dissabte, Iceta ha fet una valoració positiva de cicle electoral que ha deixat els socialistes en la segona posició en nombre de vots tant a les eleccions generals com a les municipals i a les europees. "L'objectiu és ara ser els primers", ha dit el primer secretari del partit, que optarà a la reelecció en el congrés que el PSC prepara per al mes de desembre. Això, sempre que la crisi de confiança entre els socis al Govern no faci avançar les eleccions: "Com més aviat passem pàgina, millor per a tothom. També per a ells".

stats