Política 09/10/2016

Iceta veuria "horrorós" que la via canadenca quedés fora del debat del congrés del PSC

El socialista la considera "una via possible si fracassa la bona", que per a ell és la reforma constitucional

Acn
2 min
Miquel Iceta, durant la seva intervenció al congrés que l'ha entronitzat / PERE VIRGILI

BarcelonaEl primer secretari del PSC i candidat a la reelecció, Miquel Iceta, ha afirmat que veuria "horrorós" que la via canadenca quedés fora del debat que ha de tenir el partit en el marc del seu congrés del novembre. Després de deixar en l'aire si aquest tema seria en la ponència política del congrés, en una entrevista a l'ACN el socialista s'ha mostrat "partidari que en el congrés hi hagi tots els debats" perquè "en surti una síntesi en què es pugui sentir còmode tothom".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta veu la canadenca com "una via possible si fracassa la bona", que ha reiterat que segons ell és la reforma constitucional. En què consisteix? A fer una consulta legal i acordada sobre la independència en cas que els catalans rebutgin el canvi a la Constitució en referèndum.

Ha puntualitzat que l'aprovació d'una reforma constitucional necessitaria entre tres i quatre anys en un escenari positiu, cosa que segons ell "desborda" el marc del congrés perquè afirma que ja se n'hauria celebrat un altre. En tot cas, ha dit que el PSC sempre apostarà per solucions que busquin l'acord i que impliquin "que es pugui votar".

Continuarà comptant amb Parlon

Sobre les primàries, Iceta ha deixat clar que, si és reelegit, continuarà comptant amb Núria Parlon i s'ha mostrat convençut que no hi haurà un problema de càrrecs, ja que l'important és mantenir allò que pot aportar cadascú. "Segur que trobarem fórmules", ha dit.

Després que Parlon afirmés que el seu projecte aposta per virar a l'esquerra, Iceta ha afirmat que proposa un PSC "que miri en totes direccions" i mantingui el rumb, i ha alertat que no s'han de "copiar experiències d'altres". "Més a la dreta o més a l'esquerra està bé dir-ho, però un ha de demostrar amb quines polítiques s'és més d'esquerres o de dretes", ha reflexionat. Ha recordat també que Parlon ha estat la seva vice primera secretària i per això ha dit que "costa de veure" grans diferències entre l'un i l'altre, ja que han compartit responsabilitats.

D'altra banda, ha mantingut la seva postura favorable que el primer secretari sigui també el líder del grup parlamentari, en contraposició a la proposta de Parlon, segons la qual aquests dos càrrecs els han d'ocupar persones diferents –ella com a primera secretària i ell com a president del grup parlamentari–. Iceta ha dit que el curs polític actual "tindrà un component polític molt potent" i per això veu "molt bo" que el líder del partit sigui també al Parlament. D'altra banda, en el cas que la guanyadora fos Parlon, ha reiterat que no es presentaria a candidat en unes futures eleccions catalanes.

Si dissabte que ve resulta el guanyador de les primàries, posarà en marxa un procés de renovació de les estructures del partit, les federacions i les agrupacions. Pel que fa a l'executiva, ha dit que "hi ha d'haver de tot" i que s'ha de construir "sobre la base de la integració". A parer seu, aquesta executiva hauria de ser "més reduïda" que l'actual i amb persones amb dedicació exclusiva.

stats