Iceta obre la porta a indultar Puigdemont si torna a Espanya

El ministre i dirigent del PSC creu que caldria actuar com amb els condemnats pel Procés

2 min
El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, en una sessió de control al Congrés

MadridMiquel Iceta va deixar caure que, arribat el moment, l'indult podia ser una sortida als líders del Procés que havien de ser jutjats al Tribunal Suprem. Era el 13 de desembre del 2017, durant la campanya electoral a Catalunya, i faltava encara més d’un any per al judici i gairebé dos per a la condemna per sedició. Ara és una incògnita si l’expresident Carles Puigdemont tornarà o no a Espanya, però el ministre de Cultura i Esports i dirigent del PSC ja s’ha manifestat favorablement a concedir-li la mesura de gràcia si opta per seguir el mateix camí que els seus excompanys de Govern. Ho ha fet aquest matí en una entrevista a RAC1, com l’altra vegada: “Jo crec que hauria de decidir tornar i sotmetre's a la justícia. Després, entre tots ser capaços de trobar solucions felices, com l’hem trobat amb l’indult als ja condemnats pel Suprem”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No hi hauria d’haver diferències entre els protagonistes del Procés perseguits per la justícia, segons Iceta. Si uns es van sotmetre a la jurisdicció espanyola, també ho haurien de fer els que es troben exiliats a Bèlgica o Suïssa. “Si no, uns han hagut de passar per un camí i altres, no se sap ben bé per què, en troben un altre. En un estat de dret que intenta tractar tothom per igual, això és implantejable”, ha defensat. I si els condemnats van acabar perdonats pel govern de Pedro Sánchez, per què no els que en un futur hipotètic es posessin a disposició de l’alt tribunal espanyol. “El temps m’ha donat certa raó i crec que aquesta continua sent la via”, ha afegit l’ex primer secretari del PSC.

La interpretació de la sedició

Tot i defensar que els exiliats passin pel mateix recorregut judicial que els que van preferir assumir la presó preventiva, Iceta ha augurat la possibilitat que una eventual sentència condemnatòria no sigui “exactament idèntica” a la que va dictar el tribunal presidit per Manuel Marchena. El ministre no ha entrat en detalls, però els jutges que dirimissin el cas de Puigdemont, si això succeís, ara tindrien com a precedents els pronunciaments del Tribunal Constitucional. Ha avalat per majoria la sentència del Suprem, per bé que hi ha vots particulars que assenyalaven alternatives a la condemna per sedició.

La que de moment sembla aparcada és l’opció de reformar el delicte de sedició. Durant un temps el govern del PSOE, seguint les tesis d'Unides Podem, es va proposar accelerar un canvi al Codi Penal per modificar la sedició i la rebel·lió, ja fos amb una rebaixa de les penes i/o una redacció diferent dels tipus delictius, però això no s’ha arribat a concretar. Fa uns dies en una entrevista a La Vanguardia, Sánchez insistia en la necessària “modernització” i “actualització” del Codi Penal, però advertia que no hi ha majoria per tirar endavant la reforma. L’independentisme voldria directament eliminar el delicte. Iceta ha anotat que hi ha una “discussió” al voltant de revisar aquests delictes, sense anar més enllà. Caldrà veure si aquest debat es desencalla en el marc de la represa de relacions entre la Generalitat i la Moncloa

stats