Iceta responsabilitza l'independentisme del retrocés del català: "Que ens ho deixin fer a nosaltres!"

Els socialistes, que no han assistit a la manifestació de Somescola, aposten per flexibilitzar la immersió

2 min
El fins ara primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquest dissabte al congrés socialista
Dossier Actualitzar la immersió Desplega
1.
¿Un altre model de llengua a l'escola és possible?
2.
Consens polític i enfortir l’ús social: la recepta dels exconsellers per al català
3.
Crit multitudinari en defensa de la immersió als carrers de Barcelona
4.
Iceta responsabilitza l'independentisme del retrocés del català: "Que ens ho deixin fer a nosaltres!"
5.
El model basc: en 30 anys s'ha triplicat el nombre de joves bascoparlants
6.
Del consens polític i social a la batussa
7.
França blinda la immersió lingüística a les escoles de la Catalunya Nord

BarcelonaEl PSC va anunciar que no participaria a la manifestació d'aquest dissabte en defensa de l'escola catalana per una qüestió de calendari: coincidia amb el congrés socialista per formalitzar el nomenament de Salvador Illa com a nou líder del partit. En el rerefons de l'absència, però, també hi ha el desacord amb la protesta contra els atacs judicials a la immersió. La formació ha defensat l'aplicació del 25% del castellà a les aules dictada pel Tribunal Suprem i aquest mateix dissabte el ministre Miquel Iceta ha responsabilitzat l'independentisme del retrocés del català al país. "Si s'ha produït un retrocés de la llengua catalana, no hi deuen haver tingut res a veure els Governs que ha tingut Catalunya en els últims anys?", s'ha preguntat en el seu últim discurs com a primer secretari socialista. I ha afegit: "Que ens ho deixin fer a nosaltres, que vam impulsar la immersió! Que ens ho deixin fer a nosaltres, que en sabem!".

"Que sàpiga tot Espanya que els nens catalans fan pipí"

La intervenció d'Iceta, que ha estat rebuda amb grans aplaudiments de la militància socialista, ha repartit dards tant al sobiranisme com a la triple dreta del PP, Vox i Cs. "Que sàpiga tot Espanya que els nens catalans fan pipí", ha dit en resposta a les polèmiques declaracions del popular Pablo Casado. El ministre ha afirmat que els socialistes no permetran que, per "un grapat de vots", uns o altres danyin la convivència i divideixin la societat per qüestions de llengua. "Massa coses s'han trencat i no ens podem permetre un nou esquinçament que podria ser definitiu i irreversible".

Davant d'aquest perill, Iceta ha defensat la posició del PSC en l'àmbit de la llengua: "Avui des del congrés reclamo solemnement que ens facin cas ara pel que fa a l'escola catalana i la política lingüística". Ha recordat que el partit reclama "una sola escola i no dues línies", que els alumnes "es formin en les dues llengües", que aprenguin també l'anglès i que "el català sigui el centre de gravetat i eix de l'escola catalana". Però ha obviat que els socialistes també aposten des de fa temps per flexibilitzar la immersió, reforçant el castellà o el català a criteri de cada centre en funció de la realitat sociolingüística de cada cas.

Les paraules del ministre de Cultura i Esports arriben en plena tensió política per la sentència del Suprem i el cas particular de la família que va demanar aplicar-la en una escola a Canet. També en una setmana en què el Parlament ha instat Educació a assumir la responsabilitat "jurídica" del blindatge de la immersió, una votació que va tenir el suport dels partits sobiranistes i l'oposició del PSC i la triple dreta. Els socialistes, per contra, van votar a favor d'una moció del PP que reclamava a la Generalitat que es fixi que almenys el 25% de les hores lectives es facin en castellà, encara que el text no va tirar endavant per falta de suports.

Dossier Actualitzar la immersió
Vés a l’ÍNDEX
stats