Crit multitudinari en defensa de la immersió als carrers de Barcelona

Unes 35.000 persones es manifesten convocades per Somescola en contra dels percentatges de castellà a les aules

5 min
Milers de persones s'han manifestat als carrers de Barcelona en defensa de la immersió.
Dossier Actualitzar la immersió Desplega
1.
¿Un altre model de llengua a l'escola és possible?
2.
Consens polític i enfortir l’ús social: la recepta dels exconsellers per al català
3.
Crit multitudinari en defensa de la immersió als carrers de Barcelona
4.
Iceta responsabilitza l'independentisme del retrocés del català: "Que ens ho deixin fer a nosaltres!"
5.
El model basc: en 30 anys s'ha triplicat el nombre de joves bascoparlants
6.
Del consens polític i social a la batussa
7.
França blinda la immersió lingüística a les escoles de la Catalunya Nord

BarcelonaA l'encès debat sobre el present i el futur de la immersió lingüística només li faltava un ingredient: la mobilització popular. I ha arribat aquest dissabte, amb una multitudinària manifestació pels carrers de Barcelona organitzada per Somescola. "Ara i sempre, escola en català" és el missatge que s'ha pogut llegir a la capçalera de la protesta en suport al model actual. El destinatari de les reivindicacions és fonamentalment la justícia. S'ha carregat, doncs, contra el Tribunal Suprem per la sentència que obliga la Generalitat a impartir el 25% de les classes en castellà, i contra el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per les diverses resolucions que ha emès en els darrers temps obligant algunes escoles a fer efectiu aquest percentatge.

La protesta ha seguit el recorregut entre la plaça Tetuan i l'Arc de Triomf de Barcelona. L'estació final no és per casualitat: a pocs metres hi ha la seu del TSJC, que molts dels defensors de la immersió consideren responsable de la situació que enterboleix el futur de l'escola a Catalunya. Durant la marxa s'han sentit crits com "Immersió al 100% és la sentència que volem", "Si toquen una escola les toquen a totes", "Solidaritat amb Canet" i “Escola en català, ara i sempre”. S'han vist nombroses estelades, però el color dominant ha sigut el verd, el color de Somescola, amb el qual ha volgut generar una "marea verda" en defensa del català a les aules. Segons la Guàrdia Urbana, la mobilització ha aplegat unes 35.000 persones, que han tenyit de verd el passeig de Sant Joan i Lluís Companys fins al parc de la Ciutadella.

Una part del protagonisme de la jornada se l'ha emportat la representació de l'Escola Turó del Drac de Canet de Mar que ha assistit a la marxa. És el centre educatiu que és a l'ull de l'huracà perquè és el destinatari d'una de les resolucions de la justícia que exigeix el 25% de castellà per a una classe de P5. La resolució que ho ha inflamat tot. La portaveu de l'AFA del centre, Mònica Ruz, ha lamentat que s'han sentit "atacats i utilitzats políticament" i ha fet una crida perquè a les escoles no els toqui assumir "els enfrontaments polítics del debat lingüístic". Esperen, doncs, deixar enrere les últimes setmanes en què s'han sentit "sobrepassats".

Capçalera de la manifestació de Somescola en defensa de la immersió.

La marxa s'ha omplert de famílies anònimes que, malgrat que els seus centres no han sigut per ara objecte de cap resolució, han sortit al carrer per reivindicar que el català continuï sent la llengua vehicular a les escoles de Catalunya. El Toni i la Laura, per exemple, són de dues famílies que porten els fills, d'onze anys, a la mateixa escola i s'han trobat a la manifestació. “Encara que sembli mentida, hem de tornar a reivindicar el català com a llengua vehicular a l’escola i no caure en la provocació i la mentida que el castellà està amenaçat", diuen a l'ARA. "Jo vaig estudiar en català, i com pot ser que ara estigui amenaçat per als meus fills", diu la Laura. "I jo vaig haver d'estudiar en castellà perquè el català estava prohibit", recorda la Maria, la tieta de la Laura, que també s'ha sumat a la protesta.

L'Aleix i la Laia també han vingut amb els seus respectius fills, són famílies que porten els fills a l'escola La Sedeta i que han sortit al carrer per “defensar l’escola en català”. “És un atac als principis bàsics de l’escola pública. El català està clarament en perill. Els nostres fills, que tenen un entorn catalanoparlant, parlen i juguen en castellà. Alguna cosa està fallant”, diu l'Aleix. “No tenim aula d’acollida a l’escola, tenim molta matrícula viva, com totes les escoles públiques, i falten recursos. L’espai migdia, el menjador, les extraescolars, les pel·lícules… són en castellà”, explica la Laia. També hi havia molta gent gran entre els assistents, molts dels quals no van poder estudiar en català. Com la Montserrat Pareja i l'Alfred Segú: “Nosaltres no vam tenir català a l’escola i el vam haver d’aprendre després com vam poder. No és només el català a l’escola, tenim un sistema judicial que parla en castellà”.

En un senyal de transversalitat, els professors també han volgut fer sentir la seva veu. Pilar Trabal i Àngel Sala són dos mestres d'Osona que diuen per exemple que a la seva comarca sí que es compleix la immersió però que lamenten que a Barcelona i la seva zona metropolitana el castellà és, sentències al marge, superior al 25% a les aules. "Que els polítics es posin al davant i ens deixin fer la nostra feina”, reclamaven. Al final del recorregut, música a càrrec d'artistes com Joan Dausà, Suu, Sara Roy o Meritxell Neddermann i la lectura d'un manifest de Somescola per un fer una crida: combatre "els atacs" de la justícia i treballar units per "protegir" el català a l'escola i en tots els àmbits.

Assistència de Pere Aragonès

A la manifestació no hi han faltat els polítics, entre ells el president de la Generalitat, Pere Aragonès. La batalla per la immersió ja fa setmanes que s'ha instal·lat en l'arena pública, en gran part per l'espiral d'exageracions amb què la triple dreta –PP, Vox i Cs– ha intentat vincular el debat. L'última sortida de to la va protagonitzar divendres el líder del PP, Pablo Casado, que en un acte del seu partit es va preguntar: "¿Es pot tolerar que hi hagi professors amb instruccions de no deixar anar al lavabo a nens perquè parlen en castellà?" La Generalitat ja ha anunciat que estudia portar-lo als tribunals. Aquest dissabte el president Aragonès ha criticat que hi ha "una ofensiva del nacionalisme espanyol" en contra del model lingüístic i ha fet una crida a respondre-hi "amb el màxim consens". També hi ha assistit la segona autoritat del país, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha alertat que els que combaten el model lingüístic "no volen menys català a les escoles sinó més castellà a tot arreu". "Hem de plantar cara a una nova intromissió contra el model d'escola catalana", ha conclòs el president d'Òmnium, Jordi Cuixart.

En la defensa de l'escola catalana el Govern ja sap que podrà comptar amb els comuns, que aquest dissabte han assistit a la protesta amb la seva màxima representació. La seva líder al Parlament, Jéssica Albiach, s'ha compromès a remar a favor de "blindar" el sistema actual. També la CUP hi ha fet acte de presència per fer una advertència al Govern. Crítics de nou, els cupaires consideren que la Generalitat podria fer més en defensa del català. "No s'hi valen mitges tintes", ha dit el diputat Carles Riera. Amb qui no se sap si es podrà comptar és amb el PSC. Històric defensor de la immersió, en els darrers temps se n'ha distanciat i aquest dissabte no ha enviat cap representant a la marxa. Des del seu congrés, que se celebrava a la mateixa hora a Barcelona, el ministre Miquel Iceta ha criticat la gestió de la Generalitat i l'ha fet responsable dels problemes actuals: "Que ens ho deixin fer a nosaltres, els que vam impulsar la immersió!"

Dossier Actualitzar la immersió
Vés a l’ÍNDEX
stats