ELECCIONS MUNICIPALS
Política 08/02/2015

Pla de rescat social, auditoria del deute o suport al dret a decidir: 10 compromisos d'ICV als ajuntaments

La formació d'esquerres aprova un decàleg de mesures que promet aplicar els 100 primers dies de mandat en els consistoris on governi

Roger Tugas
2 min
Gràfic amb els 10 compromisos adquirits per ICV-EUiA

BarcelonaEls partits catalans ja escalfen motors de cara a les eleccions municipals del 24 de maig, les quals per a alguns són una primera volta de les plebiscitàries del 27-S o fins i tot de les estatals de la tardor. És el cas d'ICV-EUiA, que aquest diumenge al matí ha celebrat a Castelldefels la seva convenció programàtica per als comicis locals i on el coordinador nacional dels ecosocialistes, Joan Herrera, ha reclamat "majories d'esquerres" per "fer fora els peons de la 'troica': Mas o Rajoy".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest conclave, la coalició –que als ajuntaments es presenta juntament amb l'Entesa pel Progrés Municipal (EPM)– ha aprovat el seu programa marc electoral i un document amb els 10 compromisos que prometen aplicar en aquells consistoris on governin, durant els primers 100 dies de mandat. Unes propostes que dibuixen clarament el perfil d'esquerres de la candidatura i que inclouen algunes de les demandes que també enarboren algunes de les formacions amb les quals pretén tancar aliances a l'estil de la de Guanyem Barcelona. Quines són aquestes 10 propostes?

1. Pla de rescat social a les ciutats i pobles: un paquet que garanteixi el dret a l'alimentació bàsica i els subministraments bàsics (aigua, llum, gas).

2. Pla d'emergència contra l'atur: impulsar mesures actives d'inserció integrant tots els recursos públics i creant un fons municipal de garantia dels drets bàsics.

3. Contra els desnonaments: crear un fons social d'habitatge, aprovar un pla de mobilització urgent d'habitatge públic i sancionar els bancs amb pisos buits.

4. Educació i sanitat públiques: col·laboració en la lluita contra el tancament de centres educatius i serveis sanitaris, augment de les ràtios a les escoles, firma de convenis amb centres d'elit o la privatització de serveis, i declaració de territoris lliures de la llei Wert.

5. Sostenibilitat ambiental: firma d'un compromís ciutadà per a la sostenibilitat i impuls de ciutats cent per cent renovables, segures i resistents ambientalment.

6. Progressivitat tributària: aplicació d'una tarifació social progressiva en la contribució als serveis públics.

7. Auditoria del deute: auditar el deute per rebutjar el que s'ha generat per actuacions injustes contra els ajuntaments o imposades des d'altres administracions, i exigir el pagament del deute pendent de la Generalitat.

8. Pacte social per l'aigua pública: garantir una gestió pública, integrada i participativa del cicle de l'aigua.

9. Regeneració democràtica: elaboració de codis ètics dels càrrecs públics, eventuals i d'alta direcció, creació de registres de grups de pressió i redacció participativa del Pla d'Actuació Municipal.

10. Procés català: suport des dels ajuntaments a l'exercici del dret a decidir el futur polític del país.

stats