CONVENCIÓ NACIONAL D'ICV
Política 28/02/2015

ICV proposa constituir Catalunya com "un estat lliure en el marc d'un estat plurinacional" per un 87% dels vots

En el cas que l'estat espanyol tanqui les portes a la demanda, els ecosocialistes estudiaran si opten llavors per abraçar la independència

Roger Tugas
2 min
Herrera i altres dirigents d'ICV, votant en un moment de la convenció nacional / ACN

SabadellLa convenció nacional d'ICV ha aprovat per un 87% dels vots el nou projecte nacional de la formació, el qual passa per reivindicar un "estat lliure en el marc d'un estat plurinacional". En concret, aquest projecte reclama redactar una Constitució catalana que no sigui esmenable ni recurrible pel govern espanyol i que doti Catalunya de competències exclusives en tots els àmbits excepte aquells que es vulguin compartir "per raons d'eficiència i solidaritat". Així, Catalunya i l'Estat es relacionarien en peu d'igualtat a través d'un consell bilateral, la Generalitat gaudiria d'un sistema de finançament basat en el concert econòmic solidari i podria participar als organismes internacionals europeus i internacionals. ICV es planteja igualment promoure un procés constituent a nivell espanyol perquè la carta magna espanyola reconegui Catalunya de forma singular i reconegui el dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, ICV proposarà a la resta de forces catalanes i espanyoles un "pacte per la democràcia" que els comprometi a convocar un referèndum d'autodeterminació després de les eleccions espanyoles, i només als partits catalans els demanarà subscriure un "compromís pel dret a decidir" que condicioni el seu suport al Congrés a les formacions que respectin el dret a decidir català. Igualment, els ecosocialistes avalen la constitució d'estructures d'estat pròpies i l'incompliment de la legislació estatal que es consideri lesiva, però rebutgen per ara la via unilateral cap a la sobirania. ICV també obre la porta a mantenir el diàleg amb les entitats sobiranistes, tot i que no es compromet a seure de nou a la taula de l'ANC i Òmnium per pactar el full de ruta sobiranista, i ho reserva al debat intern a la formació.

Malgrat tot, la direcció ha incorporat al text el reconeixement de la independència com "una opció legítima i que es pot plantejar si persisteix el tancament per part de l'Estat a modificar la situació actual i a negociar un nou estatus o si es produeix un rebuig en referèndum a la resta de l'Estat del nou estatus acordat amb Catalunya". Si es donés aquest supòsit, els ecosocialistes tornarien a debatre el seu posicionament i condicionarien l'opció independentista al "debat social i el diàleg i la negociació amb l'Estat i la UE" i al fet que es disposés "de suports internacionals" i es garantís "el manteniment de Catalunya dins de la UE". La convenció, així, ha rebutjat amb el 71% dels vots en plenari l'opció de reclamar una "República Catalana com a estat de lliure associació", i amb un 73% dels vots s'ha oposat a situar la independència com l'alternativa automàtica si l'estat espanyol rebutja constituir-se en un estat plurinacional.

stats