El PSC titlla l'acord ERC-JxCat de "fórmula fracassada" però promet "mà estesa" per arribar a acords

Els comuns veuen Aragonès com un president "tutelat" i alerten que Junts controlarà les conselleries clau

2 min
Salvador Illa

L'acord in extremis entre ERC i Junts ha caigut com una galleda d'aigua freda entre l'oposició. El candidat del PSC, Salvador Illa, ha qualificat el pacte per formar un govern de coalició de "pròrroga agònica d'un fracàs" i ha augurat un executiu "per a la meitat de Catalunya". "És una fórmula fracassada", s'hi ha sumat hores després en roda de premsa la viceprimera secretària del partit, Eva Granados, que ha assenyalat com a causes de l'entesa a última hora la pressió de les enquestes i les entitats sobiranistes i, també, la imposició dels postconvergents: "Després de tres mesos de desconfiança i guerra oberta [...], Junts ha passat Esquerra per l'adreçador", ha dit. Vista la marxa enrere dels republicans en l'objectiu d'un govern en solitari i el repartiment de conselleries, amb carteres com Salut o Serveis Socials en mans de JxCat, Granados ha afirmat que el resultat "afebleix" els republicans i dona a l'executiu una "orientació més dretana".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Illa ha garantit que ell dibuixarà "una alternativa" i s'ha mostrat confiat que al final s'acabarà "imposant" el canvi. Però, malgrat que el candidat socialista continua reclamant poder-se presentar a la investidura, aquest és de facto un objectiu a mitjà termini. El PSC ja ha assumit el seu paper de primer partit de l'oposició, que serà "constructiva", segons ha garantit Granados. Amb la intenció d'allunyar-se del paper de confrontació que Cs va protagonitzar com a líder de l'oposició en la legislatura anterior, els socialistes han reiterat la seva oferta de "mà estesa" en qüestions no relacionades amb la independència –una manera d'intentar girar full al Procés– i voluntat d'arribar a acords en qüestions relatives a la pandèmia o els fons europeus. "Sigui on sigui, tot el que pugui fer per ajudar, ho faré", ha dit Illa.

"Junts ha guanyat als despatxos"

Els comuns, per contra, no es plantegen integrar-se en un executiu en què hi hagi Junts ni arribar a acords puntuals amb el nou Govern per la presència del partit de Carles Puigdemont. Així ho ha afirmat el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, que ha anunciat que, per començar, votaran en contra de la investidura de Pere Aragonès. Mena ha lamentat que, després d'una setmana d'intentar "bastir un govern progressista", el canvi que plantejaven amb els socialistes no hagi sigut possible, i ha acusat ERC de "faltar a la seva paraula" i haver "triat que governin els de sempre, la confrontació i no el diàleg, el passat i no el futur".

Per a la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, Aragonès ha escollit ser un president "tutelat": "Junts ha guanyat als despatxos el que no ha guanyat a les urnes", ha dit. Assegurant que el seu grup continuarà treballant per bastir una alternativa al Govern actual, no s'ha estat d'assenyalar que JxCat controlarà tant "les conselleries més rellevants i amb més pressupost" com "els números del present i del futur" -en referència als fons europeus- , i ha relacionat el futur executiu amb el model de les privatitzacions, externalitzacions i els privilegis. Amb tot, s'ha referit a l'acord com un "pacte de la resignació per guanyar mesos davant l'alternativa progressista que ja és una realitat al carrer i a les urnes". "El govern del canvi arribara més d'hora que tard", ha conclòs.

stats