Política 06/01/2023

Illa garanteix uns "bons pressupostos" sense "cops de volant"

El primer secretari del PSC envia una carta a la militància després d'una setmana intensa de negociació amb el Govern

2 min
Salvador Illa i Pere Aragonès al ple del Parlament en una imatge de l’octubre passat.

BarcelonaDesprés d'una setmana en què el PSC s'ha reunit fins a tres cops amb el Govern per negociar els pressupostos del 2023 i de guerra de relat amb l'executiu per si hi ha o no entesa –des del Palau de la Generalitat ja afirmen que sí–, el primer secretari dels socialistes catalans ha volgut enviar un missatge aquest divendres a la seva militància: els ha traslladat a través d'una carta que treballa per uns "bons" comptes a la Generalitat, però sense "batzegades ni cops de volant". "Treballem seriosament perquè Catalunya tingui uns bons pressupostos que generin prosperitat econòmica i protegeixin les persones. Amb papers, amb números i amb mètode", afirma a la missiva.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera el líder socialista i cap de l'oposició a Catalunya augura un paper "clau" per al PSC en el "futur immediat". "Si mirem endavant, crec que podem tenir esperança en el futur immediat. Un futur en el qual el PSC juga un paper molt important", assegura Salvador Illa en plena negociació dels comptes amb el Govern de Pere Aragonès.

Ara bé, aquest "futur immediat" també fa referència a les eleccions municipals d'aquest mes de maig, on el PSC espera tenir un bon resultat i superar Esquerra, ja que en les eleccions del 2019 va quedar per darrere dels republicans en vots i en regidors després d'Esquerra i Junts. "En aquest nou any faig una crida a fer plegats un esforç per liderar als nostres pobles i ciutats una etapa de progrés, prosperitat compartida, de justícia, de feminisme i d'ecologia. És la feina que hem de preparar en les setmanes i mesos que vindran i que culminaran en les pròximes eleccions municipals al mes de maig", diu Illa. A més, reconeix la tasca que en els darrers quatre anys han fet els alcaldes i regidors socialistes: "Han estat construint el país des de baix. Sempre a l'avantguarda i de vegades a contracorrent. Moltes vegades sense l'ajuda de la Generalitat, en algun cas amb l'hostilitat del govern de la Generalitat", afirma.

Amb aquest missatge, el líder socialista culmina una setmana intensa de negociacions amb l'executiu, amb qui mantindrà els contactes de cara a la setmana que ve per si pot tancar, definitivament, un acord per als comptes. La intenció del Govern és aprovar dimarts el projecte de llei al consell executiu i iniciar la tramitació al Parlament. Però abans haurà d'assolir un pacte amb els socialistes en aquelles qüestions que encara estan pendents: malgrat que el Govern diu que ha acordat fins a 147 mesures amb els d'Illa, per al PSC falten projectes importants. Alícia Romero, portaveu socialista, ja ha advertit que el president, Pere Aragonès, s'ha de moure en els macroprojectes si vol el seu sí als números: demanen l'impuls del Hard Rock, la B-40 de Sabadell a Terrassa i l'ampliació de l'aeroport del Prat. Fins ara, la Generalitat ha dit que aquestes qüestions queden fora de les converses. ¿Com encaixaran aquestes dues pretensions alhora? Del fet que hi hagi un desllorigador en això en les pròximes hores, en depèn que la setmana que ve hi pugui haver acord o no per als pressupostos catalans del 2023.

stats