Política 05/01/2023

La (incòmoda) relació d'Esquerra i Junts en la negociació dels pressupostos

La reunió entre el Govern i el PSC tampoc desencalla els comptes

4 min
Imatge recent de la consellera d'Economia, Natàlia Mas, amb l'equip negociador del Govern pels pressupostos del 2023

BarcelonaL'última reunió formal que el govern d'Esquerra va mantenir amb Junts per Catalunya per negociar els pressupostos va ser el 22 de desembre. Aprofitant l'últim ple del Parlament de l'any, els respectius equips negociadors es van reunir per abordar les propostes que els de Laura Borràs han posat sobre la taula: una cinquantena de mesures en els eixos econòmic, social, de llengua, d'"equilibri territorial" i de "sobirania". En una banda de la taula hi havia Mònica Sales, Jordi Munell i Joan Canadell (JxCat), mentre que per part de la Generalitat hi havia la consellera d'Economia, Natàlia Mas, i els alts càrrecs Núria Cuenca, Josep Maria Vilarrúbia i Marc Ramentol. Des de llavors no s'han tornat a trobar, mentre que amb el PSC l'executiu ha intensificat les trobades aquesta setmana fins al punt d'assegurar que veu "possible" –en paraules de la consellera– un acord la setmana que ve. I és que la relació dels ex socis de l'executiu en la negociació dels pressupostos és incòmoda després d'haver trencat el Govern: mantenen obert un canal de negociació –Junts havia pilotat els pressupostos amb l'exconseller Jaume Giró des de l'octubre– tot i que el més probable és que no comparteixin la fotografia al final.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així doncs, per què segueixen els contactes? Ningú vol aixecar-se de la taula i situar-se com a culpable d'una ruptura, encara més profunda, de la majoria independentista al Parlament. D'una banda, el govern de Pere Aragonès assegura que és possible un acord a "quatre bandes" –ho prefereix així abans que una escenificació amb el PSC, i remarca que Junts va elaborar els inicis dels comptes quan era a l'executiu–; i, de l'altra, Junts manté també la negociació oberta per no sortir de l'equació durant la negociació –i quedar al marge de tot com ha decidit la CUP–, malgrat que en privat assumeixen que després d'haver sortit de l'executiu pel desacord independentista és difícil que apuntalin la presidència de Pere Aragonès.

Aquest mateix dijous, dia en què el PSC ha mantingut dues reunions amb l'executiu pels comptes, s'ha evidenciat el contrast en els contactes entre uns i altres. La consellera Natàlia Mas, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha assegurat que l'executiu està "absolutament disposat" a seguir treballant amb els exsocis i que ja han arribat a desenes d'acords amb els de Laura Borràs –malgrat que només se n'ha fet públic un sobre destinar 80 milions al foment del català–. Ara bé, preguntada sobre quan seria la següent reunió, Mas ha dit que n'han mantingut una "quinzena" –amb el PSC disset– però que ara mateix estaven pendents que Junts els concretés quan podien tornar a quedar. Una versió contradictòria de la que havia donat Junts minuts abans a la mateixa emissora: la portaveu del partit al Parlament, Mònica Sales, ha afirmat que estan a l'espera que l'executiu els retorni un document actualitzat sobre les seves propostes per poder continuar negociant.

Les converses amb el PSC es compliquen

D'altra banda, les converses del Govern amb el PSC s'han complicat, malgrat que la setmana va començar apuntant un acord imminent després de Reis. Aquest dijous les dues reunions que hi ha hagut (una de més política i una de tècnica) no han servit per desencallar l'acord. Segons el Govern han anat "bé" i ja és només una qüestió de "voluntat política", mentre que fonts socialistes es mantenen en la mateixa postura: l'executiu s'ha de moure i acceptar les seves demandes. Tot i que admeten que s'ha avançat en alguns aspectes, les trobades no han pogut, de moment, posar fi al bloqueig.

"Veurem si és qüestió d'un, dos, tres, quatre o cinc dies. Però jo crec que estem en aquest marge de temps", ha conclòs en tot cas la consellera Mas a Catalunya Ràdio, ja que a parer seu només falten "serrells" pressupostaris. Ara bé, la titular del departament ha insistit que el Hard Rock, la B-40 de Sabadell a Terrassa o l'aeroport del Prat han de quedar fora de la negociació, demandes que alhora el PSC considera fonamentals per donar suport als números. "No poden condicionar" els comptes, ha dit Mas. Tanmateix, ahir dimecres la portaveu socialista, Alícia Romero, ja va advertir que l'executiu havia de cedir. "Hem presentat un paquet de mesures [...]. El paquet és el tot i s’han d’acceptar totes", va dir, llançant un ultimàtum al president, Pere Aragonès.

Des de Junts, com el PSC, també demanen al president Aragonès que es comprometi amb aquestes iniciatives econòmiques. "No serà el Govern qui digui què s'ha de posar a la negociació o no", ha replicat Sales. Fonts del partit remarquen a l'ARA que Esquerra i els comuns –reticents al Hard Rock, a la B-40 o l'ampliació de l'aeroport– no tenen majoria al Parlament (sumen 41 diputats) i que tenen més suport les formacions que defensen aquestes iniciatives –Junts i el PSC sumen 65 diputats–. Al mateix temps Junts també renega de l'"acord de claredat", que vol impulsar el president, perquè ja el va tombar el Parlament i volen que es prenguin iniciatives encarades a "guanyar sobirania". "La política exterior del Govern dificulta l'acord", ha advertit, a més, l'exconsellera Victòria Alsina després que dimarts l'executiu assegurés que no preveia per ara obrir noves delegacions durant el 2023 –una filosofia que coincideix amb una de les mesures que demana el PSC–. "ERC ha paralitzat ja la majoria d'actuacions previstes. Amb la condició dels socialistes plou sobre mullat", ha asseverat Alsina aquest dijous a Twitter.

Si el projecte de pressupostos s'ha d'aprovar dimarts al consell executiu –com té intenció el Govern–, els contactes entre socialistes i republicans s'intensificaran encara més, ja que ara per ara no hi ha res definitiu. Mentre que Junts, si l'executiu arriba a un acord amb el PSC la setmana que ve, a la pròxima reunió de l'executiva debatrà quina posició pren al Parlament: o vot negatiu –a partir de llavors assenyalarien Esquerra per fer un "tripartit"– o una abstenció per no quedar del tot fora de la fotografia i exhibir els eventuals pactes –com el del català– als quals ha arribat amb l'executiu. El sí és una opció remota si Esquerra no els accepta el paquet sencer de mesures, tot i que des del Govern creuen que si no voten afirmativament als números serà per una "qüestió política": "Coincidim en molts punts". Guerra de nervis i sobretot de relat en l'última fase de negociació dels pressupostos de la Generalitat.

stats