Salvador Illa, el candidat per girar full al Procés

El partit el nomena per aclamació en un congrés en ple clima electoral

4 min
Salvador Illa a la segona jornada del XV Congrés del PSC a Barcelona

BarcelonaJa és oficial: Salvador Illa és el candidat del PSC a la Generalitat de Catalunya, ratificat per aclamació al congrés dels socialistes aquest dissabte. L'exministre de Sanitat i cap de l'oposició a Catalunya ja es projecta a si mateix com el presidenciable que pot i vol posar punt final al Procés i centrar la seva acció política en la sequera, l'educació i la resta de problemes que viu Catalunya. "Ciutadans i ciutadanes de Catalunya: la prioritat, allò primer i més important, serà recuperar l'excel·lència dels serveis públics", ha subratllat en el seu primer discurs després de ser proclamat candidat. Ni una paraula sobre l'amnistia o sobre la resolució d'un conflicte polític que, per als socialistes, forma part d'un passat a enterrar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No és casual que Illa hagi fet incís en el seu primer discurs com a candidat en la defensa dels serveis públics. Ja fa temps que el PSC burxa el Govern per la seva gestió en salut, habitatge, educació i infraestructures, malgrat el suport que li han brindat des de la sortida de Junts de l'executiu, i avui ell mateix l'ha acusat de caure en la queixa i el "victimisme". I és que la campanya del PSC buscarà situar aquestes qüestions en el centre del debat, un plantejament amb què el partit aspira a atreure votants de tot l'espectre polític. De fet, avui Illa ha demanat explícitament el vot als catalans de dretes i d'esquerres; als independentistes, els federalistes i els autonomistes; als que parlen castellà i als que parlen català, les dues llegües en què ha fet el discurs.

El PSC confia que la seva papereta sigui el punt de trobada de tots ells, però tindrà almenys un punt feble per seduir l'electorat no independentista i que recorda amb més enuig els anys àlgids del Procés: el seu partit acaba d'aprovar la llei d'amnistia i serà en bona part el responsable del retorn de Carles Puigdemont, que ja s'albira com una opció més que probable. Mentrestant, al PP ja es freguen les mans per captar votants socialistes molestos pels pactes socialistes amb Junts i ERC, sobretot a Madrid.

Un paral·lelisme buscat amb Tarradellas

En el seu discurs de coronació com a candidat, Illa ha volgut buscar ressonàncies amb el Ciutadans de Catalunya, ja soc aquí que va entonar l'expresident Josep Tarradellas quan va tornar de l'exili, un paral·lelisme amb què el seu equip ha volgut reforçar el perfil presidenciable de qui ara és cap de l'oposició. L'ha acompanyat la projecció d'una senyera a la pantalla del Palau de Congressos de Catalunya darrere seu, davant d'un auditori entregat i emocionat. "Ciutadans i ciutadanes de Catalunya, us demano l’ajuda i el compromís perquè m’acompanyeu a obrir aquesta nova etapa", ha conclòs el dirigent.

Fer pinya

El partit viu amb il·lusió la cita electoral del 12 de maig, perquè confia que li permetrà entrar per la porta gran de la Generalitat de Catalunya després de tornar a l'Ajuntament de Barcelona i mantenir-se a la Moncloa tot i l'ajustada aritmètica de les últimes eleccions. L'entusiasme electoral es respira a la cita del socialisme català aquest cap de setmana al Palau de Congressos de Catalunya, amb 1.300 delegats. "No es vivia un congrés així des del 2004", apunta una veu de la direcció, que ressalta una sensació que és compartida a totes les federacions. Així s'ha posat de manifest al llarg de la jornada d'avui, en especial en un diàleg amb velles glòries del socialisme català en què hi ha participat Raimon Obiols, Manuela de Madre i Montilla al costat d'Iceta que, tot i haver deixat la primera línia política, mantindrà el càrrec honorífic de president del PSC a la nova executiva.

Tots ells han fet valdre el llegat transmès de generació a generació dins la "gran escola" del socialisme català i catalanista, que mai ha renunciat a significar-se dins el PSOE i que avui, amb la investidura de Pedro Sánchez, veu realitzat el seu anhel fundacional més federalista, ha destacat Obiols. Cap ha negat els alts i baixos que va patir el partit entre 2010 i 2018, amb l'auge de l'independentisme. "El PSC és el partit al qual s'han escrit més esqueles", ha apuntat Iceta.

Precisament, en la nova executiva d'Illa es fa evident la voluntat de fer pinya i no deixar enrere la majoria de persones amb un lideratge rellevant dins del partit els últims anys, abans que ell n'agafes les regnes el 2021: hi són Núria Parlon, com a portaveu, i Iceta com a president, els protagonistes de l'última gran guerra interna al PSC a les primàries de 2016. Núria Marín seguirà com a vicepresidenta i fins i tot Meritxell Batet, fora de la primera línia política després de deixar l'escó al Congrés, serà presidenta del Consell Nacional. Illa premia l'alcalde Jaume Collboni amb més pes orgànic: serà adjunt a la primera secretaria, el seu número 3 després de Lluïsa Moret.

Collboni s'encomana als comuns

L'episodi dels pressupostos catalans tombats també plana sobre el congrés d'aquest cap de setmana. I és que, veient el terrabastall amb el veto dels comuns, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha aprofitat una intervenció en una taula sobre governs locals per demanar-los que no cometin "el mateix error" a l'Ajuntament i donin suport als pressupostos municipals pactats amb Esquerra. Per fer-los l'oferta més atractiva, els ha recordat que està obert a ampliar "el govern municipal a les forces de progrés". El pacte entre socialistes i republicans a l'Ajuntament es donava pràcticament per fet, però la convocatòria electoral ha deixat congelat l'acord.

stats