Política 07/02/2018

El PP vol evitar que els condemnats per rebel·lió puguin ser indultats

Catalá assegura que responen així a una "demanda social" en contra dels presos polítics

Ara
2 min
Soraya Sáenz de Santamaría amb altres ministres ahir a la sessió de control del Senat.

MadridNova iniciativa del PP contra els sobiranistes. El partit ha proposat que no puguin ser indultats els condemnats per rebel·lió o sedició, delictes dels quals s'acusa els independentistes catalans. Els populars han presentat una esmena al projecte de llei que va promoure el PSOE i que va ser pres en consideració pel Congrés el febrer de l'any passat per impedir que es concedeixin indults als condemnats per corrupció i maltractaments. Segons el text proposat pel grup popular, quedarien exclosos de la mesura de gràcia els delictes d'homicidi dolós, violència de gènere i domèstica, tràfic d'éssers humans, contra la llibertat i indemnitat sexual, finançament il·legal de partits, corrupció política, rebel·lió, sedició i delictes contra la Corona, terrorisme i traïció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta proposta, que va ser registrada dimarts al Congrés, impediria que els dirigents catalans acusats d'aquests delictes pel procés independentista poguessin ser indultats en cas de condemna. Durant la campanya de les eleccions catalanes del 21 de desembre, el candidat socialista, Miquel Iceta, va rebre dures crítiques per haver dit que si fos president de la Generalitat demanaria l'indult per als condemnats pel Procés, per "tancar ferides i resoldre problemes".

Després de les eleccions, el secretari d'organització, José Luis Ábalos, va dir que la defensa dels indults als dirigents independentistes que Miquel Iceta va fer en campanya va generar "desconfiança" en els votants nacionalistes espanyols i va perjudicar la candidatura del PSC.

Catalá defensa també prohibir els indults per corrupció

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha defensat aquest dimecres l'esmena del PP. En declaracions als passadissos de la cambra baixa ha assegurat que hi ha una "demanda social" perquè aquesta iniciativa tiri endavant vist que "s'estan enjudiciant al Suprem delictes molt greus". En resposta a una pregunta sobre si el PSOE i Cs hi votarien a favor, ha assenyalat que estan treballant per buscar el consens. "El PP mai estarà a favor de concedir indults a delictes tan greus com el de rebel·lió i sedició", ha conclòs.

Al seu torn, el portaveu de Ciutadans al Congrés, Juan Carlos Girauta, ha retret al PP i el PSOE que s'hagin de posar "pals a les rodes" per evitar la "suggestió" d'indultar condemnats per rebel·lió i sedició. Amb tot, tenen previst donar suport a l'esmena dels populars, i ha advertit que si governessin "mai els passaria pel cap" indultar els líders independentistes que a Madrid ja s'estan donant per condemnats.

stats