Sánchez confia que el Suprem tombi el recurs de Vox contra els indults abans de l'agost

El govern espanyol busca la foto de la taula de diàleg abans de les vacances i abordar els pressupostos al setembre

3 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, arribant ahir a la cimera Espanya-Polònia a Alcalá de Henares.

Pedro Sánchez té, com a màxim, vuit setmanes per despatxar l'assumpte dels indults. En aquest termini s'hi inclouen el decret que aprovarà el consell de ministres, la seva pròpia compareixença pública i la defensa de la decisió per part dels ministres, així com, també, aconseguir una resolució favorable de la sala tercera, la contenciosa administrativa, del Tribunal Suprem, respecte a un eventual recurs que sigui presentat -en cas que sigui admès a tràmit- per aconseguir l'anul·lació del decret.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un equip de juristes treballen des de fa temps en esborranys amb propostes que s'han sol·licitat des de la Moncloa per explicar en el decret les raons d'"utilitat pública" que justifiquen els indults, en absència dels motius d'equitat i justícia, els tres criteris que s'exigeixen en l'article 11 de la llei d'indults de 1870. Una explicació acabada és ja un requisit per a la mesura de gràcia, després que la sala tercera va admetre un recurs a tràmit dels familiars de la víctima del conductor kamikaze afavorit per un indult del govern de Mariano Rajoy el 7 de desembre del 2012, i va dictar sentència el 20 de novembre del 2013, amb la qual va anul·lar el decret.

Decisió "intocable"

La sentència esmentada reafirma "la intocable decisió de la concessió o denegació d'un indult" i defineix la intervenció de la sala com un "control merament extern que s'ha de limitar a la comprovació de si l'acord d'indult compta amb un suport fàctic suficient -el contingut del qual no podem revisar- per a, en un procés de lògica jurídica, suportar les raons exigides pel legislador". Com que el reial decret recorregut l'únic que assenyalava és la fórmula "vist l'expedient d'indult [...] en el qual s'han considerat els informes del tribunal sentenciador i del ministeri fiscal, a proposta del ministre de Justícia i prèvia deliberació del consell de ministres [...] vinc a commutar [...]", el ple de la sala tercera va concloure que l'"única fonamentació del mateix [recurs] no el podem situar en el terreny de la lògica jurídica, excloent de l'arbitrarietat".

Va ser, per tant, la manca de motivació -el que, per altra banda, era pràctica habitual des d'un canvi legal del 1988 que va eliminar l'exigència de raonament- el que va conduir a l'anul·lació de l'indult d'un conductor que havia anat en direcció contrària a l'A7 amb les conseqüències d'un mort i un ferit. En el cas de l'indult als dirigents independentistes, el previsible recurs de Vox per haver estat part en el procediment com a acusació popular, en cas que s'admetés a tràmit, estaria perdut si hi ha una adequada motivació del decret governamental, tècnicament parlant.

El recurs en el cas del kamikaze es va presentar el 21 de gener del 2013, i la sentència de ple va ser dictada el 20 de novembre d'aquell mateix any. El govern aspira ara que la sala tercera, sempre en cas que reconegui a Vox el seu dret a recórrer, resolgui amb més celeritat i l'assumpte quedi tancat abans de les vacances d'agost. És a dir: que la sala tercera compleixi el que s'afirma en la sentència del kamikaze -que no revisi la decisió d'indultar com a tal perquè és "intocable" i es limiti a fer-ne la "comprovació"- cosa que permetria que el decret sobre els indults sortís indemne del tràmit. En aquestes vuit setmanes, Sánchez rebrà el president Pere Aragonès i ha de convocar la taula de diàleg, i se n'aniria de vacances a l'agost amb la idea de reprendre al setembre el cicle polític amb les negociacions dels pressupostos del 2022.

stats